Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Članovi SABNOR-a BiH dobijaju prijetnje: Fašizam je ponovo u modi

(Foto: š.g.)

Savez antifašista i boraca NOR-a BiH uputio je saopćenje povodom, kako ističu, atakovanja na njihove aktivnosti i istaknute članove.

Tako naglašavaju da u uzavreloj političkoj atmosferi u Bosni i Hercegovini, koja obiluje brojnim neprimjerenim ponašanjima i izjavama, ni oni, članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a u BiH, nisu pošteđeni.

– Odavno, još od devedesetih godina, navikli smo na omalovažavanje, negiranje, vrijeđanje i kojekakve gadosti. Međutim, u posljednje vrijeme atakovanje na naše aktivnosti i istaknute članove učestalo je i dobiva ozbiljnije forme. Učestale su, telefonskim pozivima, statusima i komentarima na društvenim mrežama, te prilikom susreta na javnim mjestima otvorene prijetnje i pozivi na linč, naveli su.

Način na koji se to radi, dodaju, jasno ukazuje na izvore koji kreiraju toliku količinu mržnje prema sljedbenicima antifašističkog naslijeđa naše države.

– Jasno nam je da je udar na antifašističko naslijeđe udar na samu BiH, kao što nam je jasno da je došlo vrijeme u kojem je fašizam, u novom obliku, ponovo u modi, ističu.

Ističu i to da ih nikakve prijetnje neće pokolebati u njihovoj borbi.

– Sa ovim činjenicama obavještavamo javnost, jer ne vjerujemo da će bilo koji organ bilo šta poduzeti po ovom pitanju, ali i da tim potomcima sila mraka javno kažemo da ih se ne bojimo i da nas nikakve prijetnje neće pokolebati u našoj borbi za antifašističko BH društvo 21. stoljeća. Naši preci su to pokazali četrdesetih, a mi devedesetih godina prošlog stoljeća. A gdje su bili njihovi preci četrdesetih, odnosno oni devedesetih, zaključili su u saopćenju.

Oslobođenje

tacno.net

Facebook
E-mail