Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Boras i pravni sustav opalili šamar portalu maz.hr

MAZ-u je potrebna pomoć! 

Prije desetak dana pravni se sustav RH sa svoje visoke instance ponovo smilovao pred vječno zakinutim centrima moći te opalio još jedan udarac nezavisnoj medijskoj sceni i sektoru neprofitnih organizacija. Nakon nedavno kažnjenog  H-Alter-a, na red je došao MAZ.

(Foto: maz.hr)

S prvim danima listopada, poslije šest godina pravne borbe na Općinskom i Županijskom sudu u Zagrebu (na kojima su naši postupci ocijenjeni opravdanim i ispravnim), naša odvjetnica Lina Budak obavijestila nas je o nepovoljnoj presudi Vrhovnog suda RH. Odvjetnički ured u službi bivšeg rektora Damira Borasa, na kraju je ipak uspio u tome da nas se proglasi krivima za proceduralnu grešku pri objavi njegovog demantija. Zbog te greške MAZ je Sveučilištu u Zagrebu primoran pokriti sudske troškove u iznosu od skoro 16 tisuća kuna ili 2.110 eura i ponovno objaviti tekst njihovog demantija iz 2017. godine.

O čemu je zapravo riječ? Tada smo na našem portalu objavili članak s naslovom „Propadanje rektorova protektorata“, u kojem smo na jednom mjestu pobrojali već opće poznatu lepezu negativnih pojava na Sveučilištu u Zagrebu – u prvom redu na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima. Bilo je to vrijeme vrhunca igre prijestolja za administrativnu i ideološku prevlast na FFZG-u, a u koju je na razne načine bila upletena cijela mreža ljudi i institucija s različitim agendama, predvođenih tadašnjim rektorom Damirom Borasom. Ubrzo je na adresu naše udruge stigao demantij, koji je odmah objavljen u cijelosti, ali s drugačijim naslovom od izvornog i s dodanim uvodom uredništva portala.

Glavni predmet spora između MAZ-a i Sveučilišta u Zagrebu, u inače cjelovito objavljenom Borasovom demantiju, bile su dvije spomenute proceduralne greške. Ne radi se dakle o pitanju naših optužbi da na Sveučilištu vlada „klijentelistička hobotnica“ ili kako je Vlatko Previšić zloporabio svoj položaj i dovodio zaštitarsku službu na FFZG pa ga zatvarao pred njegovim zaposlenicima i studentima, ili kako se na nekim sastavnicama sveučilišta provodilo institucionalno nasilje, ili da je „Senat sveučilišta potpuno okoštala struktura i dobro podmazana glasačka mašinerija“. Ne, osnova po kojoj je Boras koristio novac Sveučilišta da kroz nešto opasno slično SLAPP tužbi pokuša zastrašiti još jedan medij – bile su proceduralne pogreške uredništva. Mi nismo jedini koje je Boras pokušavao ušutkati tužbama; postoji cijeli niz tuženih (link 2link 3). MAZ je, međutim,  među onima koji su na kraju ipak morali podnijeti teret sudskih troškova.

Više od dvije tisuće eura za Borasa i Sveučilište je tek jedna bolja školarina, kikiriki u budžetu za obračun s nepodobnima, ali za neprofitnu udrugu kao što je Mreža antifašistkinja Zagreba to je i dalje je ozbiljan novac – koji svakako nemamo. Budući da nas gone zakonski rokovi, u narednih par dana dobar dio troškova pokrivamo iz vlastitog džepa.  Zato koristimo ovu priliku da tražimo pomoć i solidarnost cjelokupne zajednice i lijeve scene. Ovo je prvenstveno udar na našu udrugu i egzistenciju naših projekata kao što su naš portal i Trnjanski kresovi, ali u širem kontekstu, tek još jedan u nizu udaraca na nezavisne medije i čitavi lijevo-orijentirani, neprofitni sektor civilnog društva. 

U trenutačnom odnosu snaga – države, njenih institucija i moćnika – možemo se osloniti samo jedni na druge.Podaci za uplatu donacija:

Mreža antifašistkinja Zagreba

Pavla Hatza 16, 10 000 Zagreb

IBAN: HR9723600001101715409

Zagrebačka Banka

Opis: Donacija za portal

Kod za uplatu moguće je očitati uz pomoć aplikacija m-bankarstva. Aplikacija će kod očitati kao donaciju u iznosu od 10 eura.


U slučaju prikupljanja većeg iznosa od onoga koji nam je potreban, ostatak novca ćemo uložiti u osnivanje fonda crvene pomoći drugarskim medijima i organizacijama koje se nađu u sličnoj situaciji kao i mi.

MAZ

Facebook
E-mail