Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

BOJE SE ISTINE: 360.000, 426.956 ili 475.000, A NEKI ČASNICI HV TVRDE DA VIŠE OD 100.000 BRANITELJA KOJI NISU VIDJELI RAT

KAD ĆE MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA OBJAVITI REGISTAR BRANITELJA U DOMOVINSKOG RATA?

Premda su godinama trajale polemike o tome koliko je branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu i branilo hrvatsku državu, nažalost do danas javnost nije saznala istinu. Prošlo je više od tri desetljeća da smo stvorili neovisnu i nezavisnu državu, ali nikako da vlast posegne za podatkom koji ima svaka država u Europi. Podsjećamo da je u političkoj i vojnoj vlasti palo dosta teških riječi, ali vladajuća struktura HDZ-a nije marila da napokon u povijest upišemo točan broj hrvatskih branitelja.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Franjo Tuđman je 1996. godine na sjednici Sabora rekao da imamo 360.000 branitelja. To je, kasnije smo se uvjerili, bilo tek privremeno rješenje, jer kasnije ponovno su se javljali branitelji, među njima i visokopozicionirani časnici – branitelji koji su smatrali da je u službenom Registru znatno više branitelja i invalida nego koji su se borili na obrani domovine. Jedan od žestokih sudionika bio je svakako Ante Kotromanović, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, koji je u intervju riječkom Novom listu (11.04.2010.), među ostalim, izjavio: -U jednom trenutku mi je bilo drago jer smatram da je to već davno trebalo učiniti i riješiti pitanje. Osjećao sam se kao da mi je netko skinuo sto kila kamena s leđa. A s druge strane, kad je to sve krenulo, kad sam vidio način na koji se Vlada branila, reakcija nekih ljudi, kao da je objavljen popis kriminalaca, a ne branitelja, bilo mi je žao. Pomislio sam čak da bi bilo najbolje da se i ne vraćam u Hrvatsku, u jednom trenutku sam čak i požalio što sam bio u HV-u i branio državu.

Kotromanović: Lažni branitelji i invalidi!

Ogorčeni i razočarani Kotromanović dodao je: “Domovinski rat je kroz postojanje lažnih branitelja i invalida degradiran, a objavljivanje Registra trebalo bi vratiti dignitet Domovinskom ratu. Od 1999. do 2010. godine 115.000 ljudi dobio je status branitelja, što znači da je u Registru više od 100.000 branitelja koji nisu vidjeli rat”.                                                             

Umirovljeni brigadir Kotromanović je nadalje istaknuo da su branitelji da se objavi Registar, ali šefovi braniteljski udruga se protive jer su članovi HDZ-a. Primjerice i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, zastupnik HDZ-a, protiv je objave. No, za objavu Registra su zadarska, splitska, osječka i slavonskobrodska HVIDRA.

Koliko je zapravo branitelja branilo Republiku Hrvatsku? Pravog odgovora nema – postoje različite brojke, a to je više nego sramotno za braniteljske udruge i Ministarstvo hrvatskih branitelja! Prema njihovoj evidenciji od 9. listopada 2019. godine bilo je 438.262 živih branitelja Domovinskog rata, a ukupno je živih, poginulih, nestalih i umrlih 508.605 branitelja!!!! Međutim, po navedenoj evidenciji ne može se znati koliko je ukupno branitelja u Republici Hrvatskoj…

I Predrag Fred Matić, nekadašnji ministar branitelja i sadašnji europarlamentarac, još davne 2012. godine u Rijeci je govorio da će biti izrađen Registar hrvatskih branitelja, kojega je nazvao najčasnijim popisom kojega Hrvatska može objaviti i da služi na čast svim hrvatskim braniteljima. Sve je ostalo na riječima, jer je protivnika bilo mnogo, a oni su štitili lažne branitelje i invalide. Od tog riječkog govora prošlo je osam godina i 2020. ministar Matić je na svečanosti u Zagrebu u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i bivših ministra Ante Kotromanovića i Ranka Ostojića, ponovio je gotovo 100 posto rečenica, naglasivši da je to najčasniji popis koji Hrvatska može ponuditi. No, dvije godine prije dogodio se politički skandal jer se na internetskim stranicama pojavio lažni “Registar branitelja”, pa su neke osobe koje su ga objavile uhićene i sudski gonjene.

U Hrvatskoj enciklopediji nema podataka o broju hrvatskih branitelja

Prošlo je dosta godina otkako je su čuo glas Kotromanovića i Ministarstva hrvatskih branitelja, pa je zaključak čudnovat. Naime, brojke su uopće ne slažu, a najvjerojatnije da postoji četvrta ili peta evidencija!? U Hrvatskoj enciklopediji, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, 2021.) natuknica o Domovinskom ratu je veoma opširna, ali autori i urednici nisu dokraja obavili svoju zadaću, jer oni nisu ni jednu riječ objavili koliko je hrvatskih branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu! Jedino što su obavili jest broj žena koje su branile domovinu… Objavili su da je u Domovinskom ratu poginulo najmanje 12.500 osoba, dok za 1.030 osoba nije bila poznata sudbina pa su smatrani nestalima. Prema podacima prof. dr. sc. Ive Goldsteina, povjesničara iz Zagreba, u Domovinskom ratu je poginulo 21.000 ljudi, a prema Draženu Živiću, znanstvenom suradniku Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu, poginulo je 15.970, te 8.039 na srpskoj strani. Međutim, dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, branitelja i civila poginulo je oko 12.500, plus više od 900 nestalih osoba. Sa srpske strane poginulo je najmanje 6.135 osobe, od čega 70 posto vojnici.

Opet Matić: U Evidenciji 426.956 hrvatskih branitelja!

Nevjerojatno kako je zakomplicirano stanje politike i Ministarstva oružanih snaga u Republici Hrvatskoj…! Je li moguće da se, otkako je završio rat na prostorima bivše države, dakle od 1995. godine, (prošlo je dvadeset i sedam godina) da se ne mogu dogovoriti koliko je branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu, koliko je hrvatskih vojnika i časnika poginulo, ranjeno i nestalo? Iako smo izašli kao pobjednici nismo pročitali zajedničku brojku…!

Evo, krajem 2021. godine, ponovno se oglasio Predrag Fred Matić, nekadašnji ministar hrvatskih branitelja, koji je govorio kako je Hrvatski sabor u studenom 2017. godine izglasao Zakon o hrvatskim braniteljima i da je u zadnje četiri godine braniteljski status steklo 7.075 osoba i to sve pripadnici Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, MORH-a, MUP-a i HOS-a. Da bi, zatim, rekao da trenutno u Evidenciji hrvatskih branitelja je 426.956 osoba!!!!                                                                                                                         

-Zamislite da nakon 30 godina saznam da sam dragovoljac. Pa ubio bih sebe ili onoga koji mi je 30 godina to uskraćivao… Ne mogu vjerovati da postoji čovjek koji 30 godina nije saznao da je branitelj. Jesi ili nisi! – uz, ostalo, zaključio je Fred Matić.

Danas, nakon trideset godina (30) od neovisne i samostalne Republike Hrvatske, mi nemamo Registar ili Evidenciju hrvatskih branitelja! Jesu li se katkad postidjeli hrvatski predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, ministar Oružanih snaga Mario Banožić i umirovljeni brigadni general HV, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved!!!!

Nemaju oni snage i poštenja da progovore koliko ima viška lažnih branitelja i invalida… A novac koji primaju bio bi više nego dovoljan za sudionike Narodnooslobodilačkog pokreta koji nikad u ovoj državi nisu dobili status, koji imaju branitelji i invalidi. A oni su se borili za oslobođenja od fašističko-nacističkog zuluma u Jugoslaviji, a u njoj i Hrvatskoj. Još jednom treba reći čuvenu krilaticu: Da nije bilo partizanske Hrvatske, ne bi bilo Republike Hrvatske!

Armando Černjul

Facebook
E-mail