Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Austrija zabranjuje skup u Bleiburgu?

ODBOR za unutarnje poslove austrijskog parlamenta odlučio je zatražiti od ministra unutarnjih poslova da zabrani okupljanje u Bleiburgu, piše Večernji list.

“Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo udovolji zahtjevu za zabranu”

Proizlazi to iz rezolucije koju je odbor usvojio u četvrtak, a kojom se ministra unutarnjih poslova poziva da zabrani okupljanje u skladu sa zakonom o skupštini.

“Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutarnjih poslova udovolji zahtjevu za zabranu sukladno zakonu o skupštini. Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše povijesti, tijekom zločina nacional-socijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma”, kazao je guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ).

Zabrana ne bi utjecala na misu

Ruke države Koruške su vezane i uvijek je bilo jasno da samo Ministarstvo unutarnjih poslova može utjecati na “hrvatski skup”. Zabrana ne bi utjecala na misu.

Komemoracija za žrtve Bleiburga mogla bi se ubuduće stalno održavati u Udbini, kao u pandemiji. U tom smjeru su, kad se i službeno povuklo pitanje zabrane komemoracije, razmišljali i u Hrvatskom saboru, donosi Večernji.

Hina

Facebook
E-mail