Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Apel za mir sovjetskim veteranima “Velikog Domovinskog rata”

FIR i njegove članice nikada ne zaboravljaju veliko postignuće svih sovjetskih veterana Crvene armije protiv fašističke prijetnje. Zajedno s ostalim snagama antihitlerovske koalicije odigrali su odlučujuću ulogu u oslobađanju Europe od nacističkog barbarstva, a time i u okončanju Drugog svjetskog rata. Uz veliku žrtvu obranili su vlastitu domovinu i oslobađajući logor Auschwitz 27. siječnja 1945. dospjeli su do tog središnjeg mjesta fašističke politike istrebljenja, čije su tragove prethodno našli u svim okupiranim sovjetskim republikama. Činjenica da su narodi Sovjetskog Saveza morali platiti s 27 milijuna žrtava za ovu oslobodilačku borbu nasljeđe je koje nitko ozbiljno zalagao se za mir u svijetu ne može i ne smije poreći. Stoga sovjetski veterani Velikog Domovinskog rata u svakom pogledu imaju pravo podići svoj glas kao politički i moralni autoritet za mir i protiv nacističke ideologije.

U trenutnoj situaciji rusko-ukrajinskog rata, FIR kao “ambasador mira” Ujedinjenih naroda apelira na sve bivše veterane Velikog Domovinskog rata i njihovu rodbinu:
Iskoristite svoj društveni i politički utjecaj i založite se za trenutni prekid neprijateljstava u ovom ratu. Bilo da živite u Bjelorusiji, Ruskoj Federaciji, Ukrajini, Izraelu ili bilo kojoj drugoj zemlji, obratite se čelnicima svojih zemalja. Zamolite ih da, kroz dijalog s političkim čelnicima u Rusiji i Ukrajini, s predstavnicima vojske s obje strane, odmah prekinu sve borbe, uključujući i osiguranje da nijedan naoružani snajperisti ne odugovlače ovu borbu. Neophodan je hitan prekid vatre radi zaštite civila, među kojima ima mnogo bivših sovjetskih veterana i njihove rodbine. Oni znaju bolje nego itko drugi da oružje mora biti tiho. Isporuke oružja neće donijeti mir, samo prekid borbi i ozbiljne pregovore između zaraćenih strana.

Nakon što se oružje utiša, počinje sljedeći veliki zadatak za vas, veterane. Vi, koji ste dali svoje zdravlje i život za oslobođenje domovine i slamanje nacizma, sada ste pozvani da pomognete u pokretanju procesa pomirenja između ruskog i ukrajinskog bratskog naroda, kako se to naziva u vašim publikacijama. U tome vas FIR želi podržati.
8./9. svibnja – Dan oslobođenja i Dan pobjede – prisjetimo se zajedno u različitim europskim zemljama povijesnog postignuća veterana Crvene armije, kako su se zajedno, ruku pod ruku, borili protiv nacizma i za mir. To može biti osnova pomirenja – u Rusiji i Ukrajini. U isto vrijeme, potrebna nam je zajednička potpora svih sovjetskih veterana dok se borimo u raznim europskim zemljama za očuvanje svjedočanstava i spomenika oslobođenju i osloboditeljima.

FIR/SABA RH

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave