Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Antifašisti Varaždinske županije u Bihaću

(Foto: Antifašisti Varaždinske Županije/Facebook.com) UABA Varaždinske županije u Bihaću

Posjet Bihaću zagorski antifašisti, predvođeni predsjednikom svoga udruženja Milivojem Dretarom, iskoristili su kako bi poslali snažnu poruku svima koji historijskim revizionizmom pokušavaju da negiraju pozitivne tekovine NOB-a

Zajednica udruženja antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA), za svoje članove i članice organizovala je putovanje u Bihać (BiH), gdje su obišli više lokacija od značaja za NOB i revoluciju. U Bihaću su ih srdačno ugostili tamošnji antifašisti kojih s članovima iz sjeverozapadne Bosne ima nekoliko hiljada.

U zajedničkom obilasku znamenitosti, evocirali su uspomene na slavnu partizansku borbu, brojne istaknute borce i revolucionare te veliki historijski događaj stvaranja Bihaćke republike. Posjet Bihaću zagorski antifašisti, predvođeni predsjednikom svoga udruženja Milivojem Dretarom, iskoristili su kako bi poslali snažnu poruku svima koji historijskim revizionizmom pokušavaju da negiraju pozitivne tekovine NOB-a. Dretar kaže da žrtve fašizma zaslužuju pijetet te se ne smije izjednačavati ideja antifašizma i socijalizma sa fašizmom i nacizmom.

– Datum sjećanja na žrtve svih totalitarnih sustava 23. kolovoz je izmišljen da se izjednače žrtve nacizma i fašizma sa žrtvama staljinizma kao neka zajednička kapa koja bi nam svima trebala prekriti oči. Dok vladajući vjerno odaju počast na grobištima nekadašnjih okupatora i njihovim sluga koji su se na svaki mogući način ogriješili protiv svojih naroda, mi nismo upali u zamku europske birokracije. Da, obilježavamo i mi taj datum. Previše suza proliveno je za nedužnim mladićima i djevojkama koji su vješani, strijeljani, klani, tučeni i silovani od ustaških i fašističkih ruku jer su bili drugačijeg mišljenja ili imena. Odajemo im dužnu počast gdje stignemo, našim partizanima i civilima koji su izborili pobjedu u svibnju 1945. Nakon Jasenovca, Lipe, Sloboštine, Krka i ostalih mjesta, krenusmo u susjedstvo. Odlučili smo posjetiti Bihać, slavni grad, nekadašnju prijestolnicu Hrvatske i sjedište Bihaćke republike (1942./3.). Tu je krajem studenog 1942. održano i prvo zasjedanje AVNOJ-a. Položili smo cvijeće na partizanskom groblju u Borićima i kod masovne grobnice naroda na Garavicama. Prošetali smo gradom, pogledali tragove osmanske, židovske, jugoslavenske kulture te spomenik najnovijeg rata čiji se ožiljci još naziru. Dočekali su nas vrijedni domaćini predvođeni Osmanom Maršalom Handukićem i njegovim suradnicima. Okupljaju nekoliko tisuća antifašista iz sjeverozapadne Bosne i svaka im čast na tome. Razmijenili smo iskustva, mišljenja, dojmove, pali su dogovori za nastavkom suradnje – rekao je Dretar.

(Novosti/Z. Vitanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave