Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Admiral koji se ubio jer nije htio razarati Dalmaciju dobio spomenik na Visu

(Foto: Wikipedia) Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

ŠEFOVI hrvatske i crnogorske diplomacije Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić otkrili su na Visu spomen-ploču crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću, koji se oglušio na naredbu bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Nakon što je odbio naredbu, Barović je 29. rujna 1991. izvršio samoubojstvo.

“Bio je duboko svjestan da vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog rujna ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Hrvatsku”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je spomenik zahvala i sjećanje na činjenicu “da je i u najtežem vrtlogu rata jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod”, dodao je.

Hrvatska dala potporu Crnoj Gori

Na svečanosti su bili i ministri obrane Crne Gore i Hrvatske Raško Konjević i Mario Banožić, koji je rekao da je Barovićev čin “velik korak u odnosima naših zemalja, kao i u odnosima mornarica Hrvatske i Crne Gore koje se kroz suradnju u području obrazovanja uče i jačaju ne s ciljem ratovanja, nego s ciljem odvraćanja”.

“To je svojim činom napravio i admiral Barović, čijom je zaslugom na prostorima Visa došlo do odvraćanja ružnih scena koje su ljudi u drugim dijelovima Hrvatske doživjeli za vrijeme Domovinskog rata,” dodao je Banožić.

Ranije u ponedjeljak, Grlić Radman je nakon sastanka s Krivokapićem u Zagrebu rekao da Hrvatska daje punu potporu europskom putu Crne Gore, koja je otvorila sva poglavlja s EU i najdalje je dogurala do vrata Unije. 

Dodao je da je Crna Gora usklađena s vanjskom i sigurnosnom politikom EU, što smatra važnim u jeku ruske invazije na Ukrajinu, a Krivokapić je naglasio da je “biti uz Ukrajinu biti na pravoj strani povijesti”. 

Šef crnogorske diplomacije osvrnuo se na poziciju Hrvatske kao članice EU i NATO-a i rekao da je “stabilna i snažna Hrvatska jamac sigurnosti za ostatak Balkana”.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave