Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

ANTIFAŠISTI SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE POSJETILI ANTIFAŠISTE ISTRE

(Foto: ZUABA Splitsko-dalmatinske županije)

Prethodnog vikenda, točnije od 15. ožujka do 17. ožujka 2024. godine, antifašisti Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije posjetili su antifašiste Pule i Labina. Povod našeg odlaska u Istru bio je odavanje počasti poginulim borcima IV. Dalmatinske brigade, poznatije kao IV. Splitska brigada, koji su sudjelovali u operacijama za oslobođenje Labina i okolice davne 1945. godine. Isto tako naša želja za uspostavljanje dobre suradnje sa ZUABA-om Istarske županije nas je odvela na put u Istru.

U Sv. Nedelji smo položili vijenac na spomen kosturnicu poginulim Dalmatincima u Drugom svjetskom ratu i minutom šutnje odali im počast. Prisutnima se obratila načelnica Sv. Nedelje, koja je u svom kratkom govoru podsjetila na hrabrost Dalmatinaca i da oni nikada ne zaboravljaju da su Dalmatinci njih oslobodili od fašističkog terora. Zahvalila nam je na dolasku u tako velikom broju. Naš put se nastavio prema Labinu, gdje nas je dočekala dogradonačelnica Labina. Divimo se Krvovoj Placi uređenoj u spomen palima za Labinsku republiku 1921. godine.

Ugodno smo iznenađeni saznanjem da djeca Labina imaju u sklopu školske nastave predmet “Zavičajna nastava”, na kojoj njeguju lokalno narječje, ali i povijest, posebno sjećanje na žrtve onih koji su nam svojom borbom osigurali sadašnjost.
Još jednom se zahvaljujemo predsjedniku i potpredsjednici Udruge antifašista Labinštine na toploj dobrodošlici uz obećanje da se naša započeta suradnja nastavlja u našoj županiji. Put nastavljamo prema Puli gdje nas dočekuje predsjednica Gradskog vijeća Pule, koja nam je poželjela dobrodošlicu i da suradnja naših udruga bude što uspješnija.
Predsjednik Udruge antifašista Pule, Boris Sijan, kao i svi članovi Udruge antifašista Pule jako su se potrudili da naš posjet Puli ostavi duboki trag u našim sjećanjima. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i njegov zamjenik Bruno Cergnul zaželjeli su nam dobrodošlicu na drugarskoj večeri koju su organizirali članovi Udruge antifašista Pula. Potpredsjednica SABA RH za regiju Dalmaciju i potpredsjednica ZUABA Splitsko-dalmatinske županije, Vesna Ugrina, prigodnim poklonima zahvalila se gradonačelniku, dogradonačelniku, tajniku ZUABA Istarske županije i predsjedniku Udruge antifašista Pula na divnom prijemu.

Nakon dva divna dana krećemo doma. Po dogovoru s antifašistima Pule trebamo stati u Šaine da odamo počast nevinim civilnim žrtvama fašističkog terora. Potpuno smo nepripremljeni za ono što nas čeka. Domaćini su nam osigurali vodiča, profesora povijesti Igora, koji nas je na prihvatljiv i zabavan način upoznavao s teritorijem Pule, sastavom stanovništva, djelatnostima, starinskim običajima i pomalo prešao na povijest. Ispričao je samo nekoliko detalja, osvijetlio samo tračak ponosne, nepokorene i zato krvlju natopljene istarske prošlosti od kojih prizora nema tko u autobusu nije zasuzio pa i gorko zaplakao.
Profesor Igor zorno nam je prenio čvrstinu i nepokolebljivost Istrijana da ne dozvole zaborav, zataškavanje, iskrivljavanje povijesti i zatiranje tih sjećanja.
I njihov ponos što to njeguju i prenose na mlade.
S istim emocijama prošao je naš posjet spomen području Podhum u Čavlima kod Rijeke. Predsjednik SABA Primorsko-goranske županije i potpredsjednik SABA RH, Dinko Tamarut, upoznao nas je sa stravičnim zločinom fašista koji su počinili na nedužnom civilnom stanovništvom tog kraja. Nakon svog izlaganja pozvao je da minutom šutnje odamo počast nevinim civilnim žrtvama fašističkog terora, koji je počinjen davne 1942. godine u tom kraju.
Nakon tri dana provedena u Istri, svi smo u svojim glavama tražili odgovor kako da u svojim mjestima vratimo poštovanje prema onima koji su nas svojim životima zadužili da živimo u slobodi.

Vesna Ugrina

Facebook
E-mail