Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Antifašisti se obnovili

Formirana je nova Zajednica udruženja antifašista Karlovačke županije, dok je prijašnji Savez udruženja antifašista Karlovačke županije prestao postojati zbog neaktivnosti

Rade Kosanović jednoglasno je izabran za novog predsjednika Zajednice udruženja antifašista Karlovačke županije (ZUA KŽ). Zbog neaktivnosti, bivši Savez udruženja antifašista Karlovačke županije ugašen je po sili zakona pa se ukazala potreba formiranja novog udruženja. Organizaciju je preuzeo predsjednik karlovačkih antifašista i novi potpredsjednik SABA RH Miroslav Delić.

– Zalagat ću se da sa svim udruženjima i političkim strankama sarađujemo i unapređujemo antifašizam kao civilizacijsku tekovinu. Dogovorio sam sa SNV-om da se sjednice predsjedništva održavaju u prostorijama srpske zajednice. Moramo na našem području još obilježiti niz mjesta značajnih za NOB, obnoviti porušene spomenike i spomen obilježja. Moramo osnivati nova udruženja antifašista – najavio je Kosanović.

Predstojnik ureda karlovačkog gradonačelnika Stjepan Mrežar obećao je da će Grad poduprijeti rad antifašista. Dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović istaknuo je da djeca u školama nedovoljno uče o značenju antifašizma pa mnogi učenici ne znaju razliku između NDH i NOB-a. Predsjednik SABA RH Franjo Habulin je istaknuo da je u dobroj mjeri riješen problem financiranja SABA RH i da se “vodi borba” oko izmjene Krivičnog zakona prema kojem bi bili zabranjeni pozdrav “Za dom spremni” te isticanje fašističkih simbola. Napomenuo je da posebno treba voditi računa oko financiranja i pisati projekte u kojima svi troškovi moraju biti detaljno obrazloženi.

(Novosti/M. Cimeša)

Facebook
E-mail