Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Afera na ljetovanju

Premijer i šef HDZ-a nema političke snage i osobnog integriteta da smijeni Franu Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a. A ako Plenković ne može smijeniti direktora jedne državne tvrtke, za što formalne ovlasti ima i resorni ministar, onda on više nije premijer

(Foto: Wikipedia)

Uprošlom broju Novosti objavili smo da je premijer Andrej Plenković blizu odluci da zaboravi plinsku aferu u Hrvatskoj elektroprivredi, odnosno da nikoga ni na koji način ne sankcionira zbog najmanje 10 milijuna eura štete svjesno prouzročene državnom energetskom poduzeću. Dan poslije izlaska tog teksta, Plenković je neizravno potvrdio našu informaciju. “To nije u ovom trenutku tema kojom se bavimo. Imamo druge teme. Danas neće, sutra neće, dok smo na godišnjem odmoru, sigurno neće”, odgovorio je na novinarsko pitanje o tome kad će konačno biti raščišćena plinska afera. Otkrio je pritom da će ljetovanje trajati do 17. kolovoza.

Nije, međutim, htio otkriti zašto afera u HEP-u sad nije tema. To je, uz štrajk u pravosuđu i strašne posljedice nevremena, bila glavna tokom cijelog srpnja, to je, opet uz štrajk u pravosuđu, bila tema izvanrednog parlamentarnog zasjedanja koje je – na zahtjev saborske opozicije – sazvao predsjednik Zoran Milanović, no sad odjednom HEP više nije tema, premda se u međuvremenu nije dogodilo ništa. Premijeru Plenkoviću nije bilo dovoljno više od mjesec dana da zaključi tko je odgovoran i da donese odluke u skladu s onim što je zaključio. Sam je rekao da se u iduća dva-tri tjedna ljetovanja ne kani baviti HEP-ovim plinskim gubicima, a zatim će se valjda opet posvetiti razmatranju i analiziranju posla o kojem je već tjednima sve poznato svakome iole zainteresiranom, s nadom da će se pojaviti teme koje će mu omogućiti da aferu s plinom iznova proglasi – netemom.

Jasno je o čemu se radi: premijer i šef HDZ-a nema političke snage i osobnog integriteta da smijeni Franu Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a. A ako Plenković ne može smijeniti direktora jedne državne tvrtke, za što formalne ovlasti ima i resorni ministar, onda on više nije premijer. Je li ucijenjen? Je li marioneta jednog interesnog lobija? Je li zaštitnik nekih političko-poduzetničkih klanova upetljanih u korupciju? Boji li se povlačiti ispravne poteze u strahu da će to imati negativne posljedice na njegovu daljnju političku karijeru? Odgovore ćemo možda doznati nekad u budućnosti, no trenutno je neupitno da hrvatski premijer baš i ne može što god hoće – a to mu je višegodišnje vladarsko geslo – kad je riječ o degažiranju poslovno umreženih kadrova koji raspolažu ozbiljnim parama i nezanemarivim utjecajem u HDZ-u.

Smjena Barbarića najmanje je što je predsjednik Vlade već morao poduzeti u ovom slučaju. Direktor HEP-a – inače, potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a i čovjek nedavno uhvaćen u ilegalnoj gradnji kuće na Hvaru – bio je svjestan da će Vladina Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije rezultirati u proljetnim mjesecima viškovima prirodnog plina proizvedenog u Hrvatskoj, plina koji je HEP morao otkupljivati od INA-e po cijeni od 47 eura za megavat sat. Bio je svjestan, ali – prema onome što je dosad poznato – nikoga nije precizno i nedvosmisleno upozorio što će se dogoditi kad se napuni HEP-ovo skladište.

Krajem svibnja i tokom lipnja bio je svjestan da se HEP-ov plin plaćen 47 eura po megavat satu, po automatizmu, aukcijski prodaje za prosječno oko 14 eura, jer je skladište bilo napunjeno, i opet nije nikoga jasno obavijestio o tome. U lipnju je na taj način prodano više od 300 hiljada megavat sati, a dvije trećine te količine kupilo je Prvo plinarsko društvo u vlasništvu Pavla Vujnovca za prosječno oko 11 eura po megavat satu. To znači da je PPD na vrijeme osigurao da ima rekordni manjak plina u skladištu, što je bio preduvjet za preuzimanje novih količina. Još uvijek se ne zna jesu li PPD-u pritom pomogle eventualne povlaštene informacije iz HEP-a.

U normalnijim državama smjena bi, osim Barbarića, zadesila i Davora Filipovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja, kao i državnog tajnika za energetiku Ivu Milatića, čovjeka koji na Hvaru proizvodi vino i prodaje ga Vujnovčevom Konzumu. Filipović tvrdi da nije znao ništa o prodaji HEP-ovih viškova plina te da ga je Barbarić doveo u zabludu svojim dopisom od 5. travnja, ali to ne može biti opravdanje. Prvo, morao je točno znati što se događa. Drugo, morao je pokušati smijeniti Barbarića kad je utvrdio da ga je ovaj obmanjivao: kao jedini član Skupštine HEP-a, ministar je to mogao i još uvijek može. Kažemo “pokušati smijeniti”, jer ne treba sumnjati da bi ga premijer Plenković spriječio u tom pokušaju. No tada bi Filipović skinuo svaku odgovornost sa sebe, što bi ga koštalo smjene ili ostavke. Filipović nije učinio ništa.

U obrazloženju sazivanja izvanredne sjednice Sabora predsjednik Milanović napisao je, između ostalog, ovo: “Kako Vlada Republike Hrvatske ne pokazuje namjeru hitno utvrditi sve okolnosti vezane uz preprodaju plina i sumnjivo poslovanje Hrvatske elektroprivrede d.d., a imajući u vidu činjenicu da dio odgovornosti leži i na Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kao nadležnom za energetski sektor, držim kako je Hrvatski sabor relevantna institucija koja treba provesti raspravu te obvezati Vladu Republike Hrvatske na žurno utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje osoba koje su odgovorne za propuste.”

Parlamentarna većina, međutim, izglasala je ovakav zaključak: “Budući da Vlada Republike Hrvatske u okviru svojih ovlasti poduzima sve potrebne mjere vezano za utvrđivanje svih relevantnih okolnosti i činjenica u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, sazivanje izvanrednog zasjedanja Hrvatskog sabora od strane predsjednika Republike Hrvatske bilo je nepotrebno.”

S obzirom na to da Vlada nije poduzela ništa i da evidentno i ne namjerava sankcionirati odgovorne, bilo bi sasvim logično da Milanović ponovno sazove izvanrednu sjednicu parlamenta sredinom kolovoza. Da je to realna opcija govori i dio iz prošlotjednog saopćenja Ureda predsjednika u povodu sukoba s Vladom oko Milanovićevog susreta s Miloradom Dodikom na Hvaru: “Ujedno isti dokaz (u vezi s dolaskom Dodika, op. a.) javno prinosimo pozornosti predsjedniku Vlade Andreju Plenkovića znajući da je on sklon praviti se neinformiran i da je navikao samovoljno odlučivati što jest a što nije tema ovisno o svom i HDZ-ovom interesu, zapravo manipulirati. Kao što mu utvrđivanje i sankcioniranje odgovornih iz plinske afere još uvijek nije tema, što je jučer kazao, misleći da će odlaskom u hladovinu Vile Costabella nestati i plinska afera. A neće, čekat će ga.”

(Novosti/Ivica Đikić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave