Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

80. obljetnica osnivanja XII. Slavonske proleterske udarne brigade

(Foto: Nenad Jovanović)

Povodom osnivanja XII. Slavonske proleterske udarne brigade  11.10.1942. godine,  80 godina kasnije kod spomenika u Budićima položeni su vijenci  i iskazana zahvalnost poginulim borcima za SLOBODU.

O XII. Slavonskoj proleterskoj udarnoj brigadi nazvanoj MAJKOM SLAVONIJE ispjevane su brojne pjesme i napisani mnogi stihovi. Tako se pjevalo diljem Slavonije:


XII. je Majka Slavonije 

jer je nitko pobijedio nije.

Pitaju nas ko je naša nada

naša nada XII. brigada.

Svečanosti su prisustvovali:  ;
– Franjo Habulin, predsjednik SABA RH

– Petar Raić, predsjednik ZUABA Grada Zagreba i Zagrebačke županije

– Predstavnici Virovitičko-podravske županije 

– Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije

–  UABA Slatina, UABA Požega i UAAB Orahovica

Pozdravni govor uputio je Predsjednik UABA-e Pakrac-Lipik, gosp. Darko Deronja, a nakon njega prisutnima se u vrlo emotivnom govoru obratio zamjenik gradonačelnice Pakraca gosp. Nikola Ivanović istaknuvši kako je ova slavna brigada formirana nakon velikog pokolja Srba u selima Dereza, Kusonje, Kometnik, Sloboštini, Branešcima i okolnim selima.

Mladost ovih sela, preživjeli Srbi i Hrvati, pod krošnjama starih hrastova u šumi sela Budići formirali su Prvu Slavonsku brigadu.

Bijahu to golobradi mladići jedva na pragu punoljetnosti, neki jedva punoljetni te neki jedva navršiše 20 do 25 godina starosti, a imahu i jednog ” zrelog ” tridesetogodišnjaka, no svi s istim ciljem – izboriti slobodu, protjerati okupatora  i riješiti se domaćih izdajnika.

Kod osnivanja I. Slavonske brigade nazočno je bilo 958 boraca.

Njihov rad na terenu i nanizane pobijede diljem Slavonije već 1943. godine priskrbiše im ime  UDARNA, a zbog slavnih pobjeda i dobivenih bitaka sam Maršal Tito odlikovao ih je imenom PROLETERSKA.

Odmah po osnivanju zauzimaju neprijateljsko uporište Podvrško, zatim željezničku postaju Ratkovec, a 25. listopada kod Gradišta odbijaju snažan napad jakih njemačkih snaga potpomognutih avijacijom i to prilikom ruše jedan njemački avion…

Bio je to strašan uspjeh budući su raspolagali s vrlo skromnim naoružanjem, naoružanjem uglavnom oteto neprijatelju. XII. Slavonska proleterska udarna brigada niže pobjede te je važno spomenuti zauzimanje Podgorača kada zarobljavaju 101 nacističkog vojnika,  a 351 osta ležeći na bojnom polju.

Prvi zapovjednik XII. Slavonske proleterske udarne brigade bijaše Bogdan Crnobrnja, a politički komesar Ranko Zec.

Do konca rata ovom slavnom brigadom prošlo je 7 000 do 8 000 iskusnih boraca.

Na žalost njih 1  600 položilo je svoje živote za slobodu.

Ova brigada iznjedrila je 11 narodnih heroja. 

Danas, 31 godinu nakon posljednjeg rata moramo se ugledati na narod ovoga kraja i slavne borce XII. Slavonske proleterske udarne brigade koji su nakon svih preživjelih pokolja, rasnih zakona i strašnih logora imali snage da se nakon 1945. godine ne povedu putem osvete, da zagledani u budućnost grade najbolje moguće odnose između Hrvata i Srba te da stvaraju uslove da ljudi prosperitetno žive u ovim našim krajevima – kazao je gosp. Ivanović.

U svom pozdravnom govoru predsjednik SABA RH gosp. Franjo Habulin istakao je ogromnu važnost brige za mlade naraštaje, našu djecu i unuke potrebno je educirati kakav je to krvavi rat za slobodu bio i koja je strana prava.

Zbog povijesnog revizionizma, iskrivljavanja činjenica s čime se svakodnevno susrećemo istaknuo je nužnost da se istina o NOB-u vrati u školske klupe, odgojne ustanove, biblioteke i sve pore društva nasuprot lažnom, a snažnom revizionizmu i trovanju mladih..

Predsjednik Habulin to često i ponovno traži i upozorava na opasnosti ako se to ne dogodi kao što nas je nekada i drug Tito upozoravao da čuvamo SLOBODU kao zjenicu oka svoga…

Mi smo bili na pravoj strani i na to smo ponosni i od toga nikada odustati nećemo… kazao je Habulin.

Program je nastavljen u Gradskoj Vijećnici grada Pakraca  prigodnim pjesmama  i recitacijama….

Uživala sam slušajući, no pogled mi odluta i ugledah zastavu RH , uz nju zastava EU i Grada Pakraca…

Ono što nisam željela primijetiti, a jesam, ….slika Franje Tuđmana, uz nju mesingani križ i zapitah se gdje je slika aktualnog Predsjednika Milanovića … ipak su to službene prostorije grada, a ta ” viseća ” prošlost meni nikako ne ulijeva bolju budućnost.

SF/SN!

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave