Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

80. obljetnica Bitke na Humci

(Foto: radiomoslavina.hr)

Na Humci, najvišem vrhu Moslavačke gore obilježena je 80. obljetnica Bitke na Humci. Organiziran je i tradicionalni Marš na Humku.
Dario Abramović, predsjednik VMO Krajiška Kutinica zahvalio je svima koji su sudjelovali u obilježavanju ove obljetnice te je naglasio kako je obilježavanje obljetnice organiziralo Vijeće mjesnog odbora. „Ovo je događaj kojeg je organiziralo naše selo i želimo da ova obljetnica bude i dan našeg sela.“
Cvijeće i svijeće kod spomenika na Humci položili su predstavnici sela, SDP-a, Vijeća srpske nacionalne manjine i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Novska.
Josip Cerovec iz kutinskog SDP-a i Antun Maruski, predsjednik Udruge antifašista iz Novske istaknuli su kako je antifašizam ugrađen u Ustav Republike Hrvatske i zato je važno podsjećati na tekovine antifašističke borbe i obilježavati obljetnice koje su važne za povijest ovog kraja i Hrvatske.
Bitka na Humci dogodila se 27. siječnja 1942. Sudjelovalo je 60-ak pripadnika prvog moslavačkog partizanskog odreda sastavljenog od pripadnika svih nacionalnosti u kojoj su u ekstremnim zimskim uvjetima pobijedili nadmoćnijeg neprijatelja. Ova se bitka smatra i početkom narodnooslobodilačkog pokreta u Moslavini.

(Foto: radiomoslavina.hr)
Facebook
E-mail

Kategorije

Najave