Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Židovska općina istupila iz Antifašističke lige

Vijeće Židovske općine Zagreb donijelo je odluku da zbog teksta Zorana Pusića o sukobu Hamasa i Izraela iziđe iz Antifašističke lige Republike Hrvatske

(Foto: Facebook.com)

Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus obavijestio je Antifašističku ligu Republike Hrvatske (AFL) da je Vijeće ŽOZ-a donijelo odluku da iziđe iz te organizacije. Razlog je tekst koji je u srijedu, između ostalog i na portalu Novosti, objavio predsjednik Zoran Pusić o sukobu između Hamasa i Izraela. U dopisu Kraus navodi da ŽOZ nije bio obaviješten o sadržaju izjave i da zbog toga izlazi iz Lige.

Prosljeđujući dopis ŽOZ-a članovima Lige, čiji sadržaj objavljujemo uz pristanak Zorana Pusića, prvi čovjek AFL-a izražava žaljenje zbog izlaska ŽOZ-a i to ne samo zbog članova Lige, nego i same Židovske zajednice.

“Za izjavu AFL-a u potpunosti sam ja odgovoran, i kao predsjednik AFL-a i kao pisac izjave. Pisao sam je kao čovjek užasnut svakodnevnim masovnim stradanjem djece i žena u Gazi. Pisao sam je, a to očito naši prijatelji iz ŽOZ-a ne vide, duboko zabrinut i za Državu Izrael. Konačno, naslov mog članka koji je nastao proširenjem izjave AFL-a, ‘Ne postati zlo koje osuđujemo’, citat iz izjave poslanika u izraelskom parlamentu, prilično jasno govori o toj zabrinutosti. Članak možete naći na portalu Novosti. Molim vas da sami procijenite da li je taj tekst relativizacija okrutnih zločina koje je počinio Hamas (što bi bio razumljiv razlog za odluku ŽOZ)”, napisao je Pusić.

tekstu, između ostalog, stoji: “Osuda masakra palestinskih civila koji, uz sve svoje verbalne ograde, provode izraelski političari trenutačno na vlasti i izraelska vojska, ni na koji način ne umanjuje osudu brutalnih zločina koje su pripadnici Hamasa počinili nad izraelskim civilima 7. listopada.”

(Novosti/G. Borković)

Facebook
E-mail