Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zašto Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine blokira rad Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH?

Republika Hrvatska se putem Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uknjižila 29. travnja 2021. kao vlasnik prostora u zgradu u Hatzovoj ulici 16, u Zagrebu, u kojoj je i prostor Ureda Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Kako Savez do sada nije uspio potpisati Ugovor o najmu s Ministarstvom, već se gotovo godinu dana ne uspijevaju riješiti odnosi s Ministarstvom, posebno u pogledu obnove zgrade nakon potresa, ali i pogledu korištenja cjelokupnog prostora u navedenoj zgradi.

Nesporazumi su otpočeli 23. studenoga 2021. kada su djelatnici Ministarstva bez ikakve informacije i obrazloženja zapečatili i lokotom zapriječili ulaz u prostoriju koju je koristila Udruga Ivo Lola Ribar Črnomerec i u kojoj se nalazi arhivsko i bibliotečno gradivo Saveza. Dana 3. prosinca 2021. Savez je zamolio Ministarstvo da odblokira tu prostoriju. Međutim, ni nakon ponovne požurnice od 29. prosinca 2021. Ministarstvo nije reagiralo. Savez je nanovo 13. siječnja 2022. uputilo Ministarstvu molbu da se odblokira prostorija u kojoj Savez čuva bibliotečno i arhivsko gradivo Saveza. Dakle, ni nakon te molbe Ministarstvo nije reagiralo, čime je blokirano vrijedno gradivo Saveza.

U posljednjem dopisu i molbi Ministarstvu od 13. siječnja 2022. Savez se pozvao i na dogovor i zaključak sa sastanka u Ministarstvu, koji je održan 12. listopada 2021. i na kojem je sastanku sudjelovao i tadašnji ministar Darko Horvat, Savez je Ministarstvu predložio da bi ugovor o najmu prostora u zgradi u Hatzovoj 16 trebao glasiti na Savez, s time da se u ugovoru navedu antifašističke udruge, koje su aktualni korisnici prostora u toj zgradi, te da se u ugovor pridoda i prostor u podrumu zgrade, koji bespravno koristi tvrtka Nepce d.o.o. za ugostiteljsku djelatnost.

Savez je predložio Ministarstvu da se u ugovor o najmu za uredski prostor u ul. Pavla Hatza 16, uključi cjelokupni prostor (739 metara četvornih), dakle i prostor koji sada koristi tvrtka Nepce d.o.o., kao ugostiteljski prostor, uz prijedlog  da Ministarstvo otkaže tvrtki Nepce svijet d.o.o. najam za prostor u podrumu zgrade u Hatzovoj 16 i dodjeli taj prostor na korištenje Savezu.

U navedenom dopisu Savez je predložio da Ministarstvo pokrene i organizira obnovu zgrade u Hatzovoj 16 etapno, tako da Savez i udruge koje koriste prostor ne iseljavaju iz sadašnjeg prostora, već da se prostor obnavlja sukcesivno, odnosno dio po dio, tako da obnova može odmah otpočeti, jer Savez nije siguran hoće li nakon obnove taj prostor Savez uspjeti dobiti u najam.

Inače Savez, kao sljednik SUBNOR-a Hrvatske koristi prostor u Hatzovoj 16 od 1954. godine, te je mogao i trebao temeljem Zakona o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija, odlukom Vlade RH postati vlasnikom zgrade u Hatzovoj 16 u Zagrebu.

U sadašnjim okolnostima, posebno u uvjetima kada Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ne reagira na prijedloge i molbe Saveza, rad i aktivnosti Saveza i antifašističkih udruga upitne su. To se posebno odnosi na okolnosti kojima se onemogućava osnivanje javne knjižnice s gotovo 20.000 naslova koji se odnose na Drugi svjetski rat i NOB, na fototeku, desetak izložbenih postava, te arhive i izložaka za muzej antifašizma Hrvatske.

M. Kirinčić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave