Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Vijorile se zastave Jugoslavije, isticale petokrake… Pogledajte kako je obilježena jedna od najznačajnijih operacija NOB-a

27. siječnja mnogi se kod planine Igman prisjećaju Igmanskog marša na tradicionalnom obilježavanju jedne od najznačajnijih operacija NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

(Foto: Facebook.com/Lazo Đokić)

Danas se obilježava 82. obljetnica Igmanskog marša, jedne od najznačajnih operacija u sklopu Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Organizatori smatraju da se jetijekom dana pristiglo oko 10000 posjetitelja iz BiH, ali i regije, piše N1 BIH.

Obilježavanje Marša službeno je započelo formiranjem marševske kolone. Oko 13 sati prisegli su svi sudionici, a nakon toga položeno je cvijeće na spomenik pripadnicima Prve proleterske brigade koji su u noći između 27. i 28. siječnja 1942. krenuli na put po velikoj hladnoći od Romanije do slobodnog teritorija kod Foče, opkoljeni njemačkim snagama.

“Danas u 10 sati su se okupili svi sudionici Igmanskog marša koji se ove godine obilježava po 82. put. Zastava Prve proleterske brigade predana je komandantu kolone i marš je krenuo u 10:30 sati”, kazao je Mirsad Ćatić, predsjednik Organizacijskog odbora Igmanskog marša.

Podijelio je s Fenom (Federalna novinska agencija) da je na povorci bilo prisutno i 60 delegacija koje su došle položiti vijence, a došle su iz svih zemalja bivše Jugoslavije, Italije, Češke i Austrije, piše Radio Sarajevo.

“Ovo je nakon Lisabona najveća antifašistička manifestancija u cijeloj Europi. Ponosni smo na to da već dugi niz godina, ljudi, antifašisti, prepoznaju i da drage duše, velikog srca i ponosa donose svoju radost na Igman i to sve zajedno čini jednu lijepu sliku koju poručuju antifašisti“, rekao je Ćatić.

Velikom polju organiziran je prigodan program.

dnevnik.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave