Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Vijenci za 13. proletersku

Obilježena je 81. godišnjica formiranja 13. proleterske udarne brigade Rade Končar kroz koju je prošlo gotovo deset hiljada boraca, a svaki četvrti je u borbi poginuo. U brigadi se borilo preko 400 žena, a iz njenih redova proglašeno je 15 narodnih heroja

(Foto: Facebook.com/Ankica Ležaić)

Uponedjeljak i utorak, 6. i 7. novembra na Žumberku, u Sošicama i Radatovićima te u Gornjem Sjeničaku na Kordunu, na samom mjestu formiranja, obilježena je 81. godišnjica formiranja 13. proleterske udarne brigade Rade Končar čiji je komandant bio general i narodni heroj Rade Bulat.

Na spomenike na Žumberku i u Gornjem Sjeničaku su položeni brojni vijenci te upaljene svijeće za poginule borce te brigade. Kroz nju je prošlo gotovo deset hiljada boraca, a svaki četvrti je u borbi poginuo.

Borbeni put brigade je iznosio nepunih 18.000 kilometara, u brigadi se borilo preko 400 žena, iz njenih redova proglašeno je 17 generala i 15 narodnih heroja, Najviše je bilo Kordunaša pa Ličana, Dalmatinaca, Primoraca, Gorana, Banijaca, Žumberčana, Zagrepčana, Zagoraca, Posavaca, boraca iz Pokuplja i Turopolja.

(Novosti/M. Cimeša)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave