Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Veljko Kajtazi: Zadravec poziva na uvođenje rasnih zakona

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi je oštro, uz poneke nebirane riječi, prozvao Dijanu Zadravec, specijalistkinju radiologije, koja je na Facebooku objavila prilično rasistički komentar usmjeren prema međimurskim Romima

(Foto: kalisara.hr)

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi oštro je, uz poneke nebirane riječi sa saborske govornice prozvao Dijanu Zadravec, specijalistkinju dijagnostičke i intervencijske radiologije u zagrebačkom KBC-a Sestre milosrdnice, koja je na Facebooku objavila prilično rasistički komentar usmjeren prema međimurskim Romima.

“Kako izgledaju Romi u Međimurju – što rade domicilnom stanovništvu i životinjama – kad ne pucaju, siluju mačke ili mrtvi pijani leže naokolo i rade nove Rome, ne kradu i… Popis dug… Kad ne ucjenjuju Hitnu pomoć koja mora po njih jer ne dao Bog da ih odbiju, a drugi koji plaćaju zdravstvo čekaju u plućnom edemu… Iskustva su grozomorna. Al’ ne dao Bog da kažeš da su cigani”, piše između ostalog u skandaloznom komentaru Zadravec, nakon što je podijelila objavu Azila Prijatelji Čakovec odakle su se pak osvrnuli na loše uvjete životinja koje obitavaju u romskom naselju.

Zastupnik Kajtazi je istup Zadravec, inače članice HDZ -a, vidio kao poziv na uvođenje rasnih zakona i to kroz primjenu Zakona o zaštiti životinja na posebno građane romske nacionalnosti.

“Osim toga, u svom jadnom Facebook statusu, protestira zbog činjenice da, citiram ‘Romi rade nove Rome’, ali tu nažalost nije predložila neki zakon iz NDH, ali pretpostavljam da je i tu mislila da bi se trebale provesti prisilne sterilizacije Romkinja što je praksa koja je samo prije nekoliko desetljeća bila ustaljena u Europi. Konačno, završava s ‘ali ne dao Bog da kažeš da su cigani’ kako bi nas sve dodatno uvrijedila. Na prvu bi čovjek pomislio da je uvažena predstojnica malo popila te da će status izbrisati i ispričati se, ali ne – ona ga još jednom ponavlja pravdajući se brigom za pse u jednom romskom naselju”, kazao je Kajtazi.

Zatim je pozvao Zadravec da se ode liječiti, te izrazio zabrinutost da li je dotična kadra u takvom stanju baviti se pacijentima Romima ili kolegama Romima koji u njezinoj instituciji rade.

Kajtazi je uslijed ostrašćenog govora iznio nepotrebnu seksističku opasku, za koju ga u nitko od predsjedavajućih nije upozorio. Uslijed potrebe da se obračuna sa rasističkim komentarom Zadravec oteo mu se i seksistički komentar, pozivajući se na navodne svjedoke koji su ispričali da Zadravec na intervencije ide u mini suknji i sunčanim naočalama zataknutima u kosi, te da bi trebala konačno odgovarati za svoje ispade – i politički, i kazneno i moralno. Zadravec je na kraju status ipak izbrisala.

Dijana Zadravec, u fokus je javnost dospjela prije dvije godine kada je kao predstojnica Zavoda višekratno upozoravala na kriminal i nezakonite aktivnosti u toj bolnici što je rezultiralo naposljetku njezinom smjenom. Ove godine zagrebački Općinski građanski sud presudio je da je Zadravec nezakonito smijenjena te naložio njezino vraćanje na isto radno mjesto predstojnice Zavoda.

(Novosti/D. Grozdanić)

Facebook
E-mail