Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

VeDRA O BULJU ‘Poručuje da je prihvatljivo veličati ustaštvo i NDH, ne vodeći računa kolika se šteta time čini’

Reagirali na odluku o nepostupanju Grada na uklanjanju spornog murala

(Foto: Facebook.com/VeDRA)

Udruga Veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) oglasila se priopćenjem u vezi odluke gradonačelnika Sinja Mira Bulja o nepostupanju Grada Sinja na uklanjanju murala s likom vojnika koji s wehrmachtovom kacigom i šahovnicom podsjeća na ustaškog vojnika. Prenosimo ga u cijelosti.

‘Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista najoštrije osuđuje oslikavanje murala u Sinju u Splitskoj ulici 18 s likom vojnika koji s wehrmachtovom kacigom i šahovnicom podsjeća na ustaškog vojnika s potpisom Torcida Sinj te posebno skandaloznu odluku gradonačelnika Sinja Mira Bulja o nepostupanju Grada Sinja na uklanjanju murala unatoč činjenici da je prekršen članak 74. Odluke o komunalnom redu za čiju provedbu je odgovoran gradonačelnik.

Naš član i gradski vijećnik Nikola Vučković prijavio je postavljanje proustaškog murala komunalnom redarstvu koje je odmah izašlo na teren, fotografiralo mural i o tome obavijestilo pročelnicu, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.

Iako je utvrđena povreda članka 74. odluke o komunalnom redu te ne postoji dopuštenje grada da se taj grafit postavi, gradonačelnik je naložio redarima da ne postupaju.

Vijećniku Nikoli Vučkoviću rekao je da će uklanjanje murala izazvati prosvjede, pa sve ukazuje da na to da nikakvog postupanja grada neće biti.

Gradonačelnik, koji je i saborski zastupnik, ovakvim ponašanjem ne samo da ne provodi odluke Gradskog vijeća, što je po zakonu dužan, već kao osoba koja je prisegnula da će poštovati Ustav i zakone RH obezvrjeđuje izvorišne osnove Ustava Republike čiji je autor osobno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Ustavni tekst odbacuje ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku koju inkarnira lik pod crnom kacigom i neustavnim izgledom hrvatskog grba na njoj.

Što gradonačelnik Sinja ovim poručuje? Poručuje da je prihvatljivo veličati ustaštvo i NDH, ne vodeći računa kolika se šteta time čini hrvatskom društvu i državi i njenom ugledu u svijetu.

Mi iz VeDRA-e, braniteljske antifašističke udruge, opredijeljeni za ustavni patriotizam, držimo odgovornim gradonačelnika Bulja za toleriranje protuustavnog ponašanja i tražimo od nadležnih u Županiji i Vladi RH da zaustave akciju širenja ustašofilije u Dalmaciji putem ovog murala.’

(dalmatinskiportal.hr/M.K.)

Poveznica na članak: https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/vedra-o-bulju–porucuje-da-je-prihvatljivo-velicati-ustastvo-i-ndh–ne-vodeci-racuna-kolika-se-steta-time-cini-/195523

Facebook
E-mail