Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ususret godišnjici “Oluje”

Petog kolovoza navršava se 26 godina od epske vojno – redarstvene akcije “Oluja”. U toj veličanstvenoj ratnoj operaciji zauvijek je, nadamo se, zaustavljen san hegemonističkog vodstva Srbije o prekrajanju granica. Srušeni su snovi o Velikoj Srbiji, o granici Virovitica – Karlobag, o svojatanju Hrvatske zemlje. Srušeni su snovi o moći jedne bolesne ideologije koja je rasla na fašističkoj doktrini o posezanju za tuđim teritorijem. Srušen je san o snazi vojne sile koja je godinama građena na laži da je njena osnovna zadaća zaštita i sigurnost naroda. Dogodila se vojna akcija koja je pokazala da su snovi opakog Srpskog vodstva samo pijena koju je otpuhala “Oluja” u kojoj je Hrvatska mladost pokazala snagu, volju i ljubav prema Domovini.

Danas mi Hrvatski antifašisti s ponosom polažemo vijence i palimo svijeće u znak zahvalnosti svima koji su kao pripadnici Hrvatske vojske krvlju topili ovaj prostor, a posebice onima koji su u snove o slobodi ugradili svoje živote. Hvala im na tome, njihova žrtva se ne smije zaboraviti. Sjećanje na te hrabre ljude i njihova herojska djela budi potrebu da spomenemo i sve njihove prethodnike koji su vratili čast i donijeli slobodu Hrvatskom čovjeku slomivši fašizam u Drugom svjetskom ratu, a koji se danas bezobzirno stigmatiziraju.

Želimo istaknuti da je operaciju “Oluja”, kao i mnoge druge prije nje, osmislio državni i vojni vrh RH kojeg su predvodili poznati antifašisti; Tuđman, Tus, Stipetić, Bobetko i mnogi drugi koji su bili uzor  mladim ljudima.

Zašto se imena, lik i djelo nekih od njih danas zaboravljaju? Zašto i na njihove grobove aktualna Hrvatska vlast ne nosi cvijeće, ne polaže vijence?. Zaslužuju li svi oni, koji su život ugradili u temelje slobode slamajući fašističku neman u NOB-i, čast i poštovanje? Predsjednik Tuđman je jednom prigodom kazao: “Komunistička partija Hrvatske je bila antifašistička, antiustaška i u većini revolucionarna, partizanska, jer je vodila borbu  protiv fašizma, protiv NDH, za suverenu Hrvatsku državu, za uništenje hegemonizma i protiv potlačenosti”.

Ako je to tako, zašto se danas ruše i izmještaju spomenici onima koji su bili aktivni sudionici toga vremena, te borbe? Zašto se u našem Zadru koji je 22 godine ječao pod Talijanskom fašističkom čizmom miče spomenik ovim ljudima i organizaciji pod čijim su vodstvom poveli narodni ustanak i pobijedili fašizam, te Zadar, nakon izdaje i prodaje, vratili u naručje majke Hrvatske? Zašto se mladim ljudima ne želi kazati istina, zašto se u školskim udžbenicima to namjerno izostavlja? Zašto vlast ne provodi Ustav, zakone i Deklaraciju Sabora RH o antifašizmu? Zar je logično da u takvom Zadru, nakon patnji u Domovinskom ratu od fašističkog Miloševićevog posezanja za njim i nakon svega što je prošao mučeći se pod Talijanskom okupacijom kada je provođen neviđeni teror; ubijanje, palež domova, otimačina – pljačka, zabrana jezika i pisma, danas niču fašistički simboli? Puno je pitanja na koja vlast ne želi davati odgovore niti rješava probleme.

Zadarski antifašisti i ovom prigodom pozivaju na snagu razuma, na nužno izjednačavanje i davanje pijeteta svima koji su zaslužni za slobodu ovoga bisera Hrvatske. Mi, naša djeca  i unuci ustali smo zajedno sa svim domoljubivim snagama u njegovu obranu i obranu cijele Hrvatske. I naša su djeca ginula. Kako zbog te činjenice danas možemo objasniti da udruge proizišle iz Domovinskog rata ne žele s nama surađivati, a takva suradnja postoji u drugim gradovima, poput “Vedre” u Splitu.

Pozivamo vodstvo Zadra da pruži ruku suradnje, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Pozivamo ih da učine sve da ljubav pobjedi mržnju, da suradnja nadvlada podjele, da zajedno gradimo novu, demokratsku, slobodnu Hrvatsku, zemlju jednakih ljudi. Pozivamo ih da ne svojataju Zadar, jer je on i naš, narodni i Hrvatski.

Mi antifašisti ćemo ustrajati na ostvarenju ovih ciljeva bez obzira na otpore koje doživljavamo kroz javno i ne javno djelovanje onih koji svoju budućnost grade na lažnom prikazivanju povijesti. Uvjereni smo da će nam građani Grada Zadra u tome dati podršku, da će nas razumjeti.

Unaprijed im se zahvaljujemo i čestitamo praznik Domovinske zahvalnosti.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadra.

Zadar, 1. kolovoza, 2021. godine.

Facebook
E-mail