Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi u Petrinji

U noći između 2. i 3. maja nepoznati počinitelji oskrnavili su Hram Svetog Spiridona Čudotvorca ispisivanjem ustaških simbola na čak tri mjesta

Na vratima, prozoru i zidu nedovršenog pravoslavnog petrinjskog Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca, nepoznati počinitelji su u noći između 2. i 3. maja ispisali ustaške simbole u vidu slova “U”. Javnost je o ovom govoru mržnje izvijestio petrinjski paroh Saša Umićević koji je pozvao policiju da napravi uviđaj.

Umićević je napisao da je Hram Sv. Spiridona Čudotvorca u Petrinji po tko zna koji put bio meta vandalskog čina, prilikom kojeg je oskrnavljen grafitima s ustaškim simbolima.

“Ovaj slučaj koji ima neskrivenu i direktnu poruku upućenu pripadnicima srpske nacionalne zajednice prijavljen je nadležnoj policijskoj upravi u Petrinji, nakon čega su pripadnici ove organizacijske jedinice izvršili uviđaj i sačinili zapisnik o ovom nemilom događaju. Ostajemo u nadi da će akteri ovog anticivilizacijskog čina biti pronađeni i procesuirani, kako bi se jasno poručilo da ovakvi i slični činovi inspirisani mržnjom nisu ogledalo multietničkog društva u kojem živimo i nipošto ne bi smeli postati pravilo ponašanja”, poručio je paroh Umićević.

O ovom slučaju se oglasio i bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji je kazao da Saša Umićević vrata Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca drži otvorenima svima te da vjeruje da će tako i ostati.

“Nema čovjeka na Baniji, Srbina ili Hrvata, da mu Saša nije pomogao kad mu se obratio. I prije potresa, a pogotovo poslije”, napisao je Milošević.

Izgradnja pravoslavne crkve u Petrinji počela je 2018. godine, a prva liturgija u ovom hramu služena je krajem 2021. godine. Prvi Hram Svetog Spiridona izgrađen je 1785. godine u strogom centru grada, ali ustaše su ga srušili 1941. godine.

(Novosti/A. Kožul)

Facebook
E-mail