Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Umro je Veljko Bulajić, jedan od naših najvećih redatelja

(Foto: Wikipedia) Veljko Bulajić 1928. – 2024.

Njegova ‘Bitka na Neretvi’ bila je nominirana za Oscara, a plakat mu je radio Pablo Picasso.

(Foto: arhiv SABA RH) Plakat koji je izradio Pablo Picasso za film “Bitka na Neretvi”

Preminuo je jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora Veljko Bulajić. Vijest o smrti Večernjem listu potvrdili su članovi obitelji.

Njegova ‘Bitka na Neretvi’ bila je nominirana za Oscara, a plakat mu je radio Picasso.

Rođen je u mjestašcu Vilusi u Crnoj Gori 22. ožujka. 1928. Djetinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, no živio je i radio u Hrvatskoj.

Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju te je upisao filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., a asistirao je velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica. Nakon toga se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Redateljsku karijeru započinje kratkim filmovima ‘Kamen i more i Brod lutalica’ iz 1953., a 1959. realizira prvi dugometražni igrani film ‘Vlak bez voznog reda’ koji je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.

Poznat je prije svega po režiranju filmova na temu Drugog svjetskog rata. Hrvatska radiotelevizija svojedobno je objavila da su njegovi filmovi dosegli gledanost veću od 500 milijuna gledatelja širom svijeta.

Bulajić je režirao četiri najgledanija jugoslavenska filma svih vremena.

Bulajićev legendarni film ‘Bitka na Neretvi’ daleko je najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile hollywoodske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk. U filmu su se pojavile i jugoslavenske zvijezde Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović.

Film bio je nominiran za Oscara u Americi i osvojio je Zlatnu Nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan, Josip Broz Tito i drugi. Promotivni poster za film izradio je Pablo Picasso.

Veljko Bulajić u proljeće 2018. godine dovršio je igrani film ‘Bijeg do mora’, hrvatsko-crnogorsku koprodukciju.

(story.hr/G.B.P.)

Poveznica na članak: https://story.hr/Celebrity/a291068/umro-je-veljko-bulajic.html

Facebook
E-mail