Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ukrajinski ambasador za Index: Ratovi možda i ne počinju u srijedu, ali…

Foto: Vasilj Kirilič

Kriza u Ukrajini sve više izgleda kao uvertira u rat, odnosno agresiju druge najveće vojne sile svijeta. Taj bi rat, ako do njega dođe, lako mogao biti najveći i najkrvaviji ratni sukob na europskom tlu od kraja Drugog svjetskog rata. 

Tim povodom ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič poslao nam je tekst u kojem iznosi svoja razmišljanja o sudbonosnom trenutku u kojem se njegova zemlja nalazi. Njegov komentar prenosimo u nastavku.

“Ratovi možda i ne počinju u srijedu, ali oni počinju provokacijom agresora… Ratovi možda i ne počinju u srijedu, ali za njihov početak se priprema provokacija ili izgovor.

Drugi svjetski rat je počeo napadom “pod tuđom zastavom”

Nacistima je bio potreban uvjerljiv razlog za napad na Poljsku 1939. godine. Jedan od scenarija je bio inscenirati napad na svoj teritorij “pod tuđom zastavom”.

Prema riječima SS Obergruppenführera Reinharda Heydricha, SS-ovci su, prerušeni u poljske uniforme, trebali napasti radijsku postaju u Gliwicama, koje su 1939. godine bile dio Njemačke (sada su grad u Šleskom vojvodstvu na jugu Poljske).

Ulogu “poginulih za vrijeme napada” odigrali su logoraši koje su unaprijed ubili, a leševe su dovezli na mjesto događaja.

Operacija je izvedena oko osam sati navečer 31. kolovoza 1939. godine. Sljedećeg dana Adolf Hitler je izjavio da je Poljska napala Njemačku. U ovom trenutku nacisti su već krenuli s invazijom na poljski teritorij duž granice. Tako je počeo Drugi svjetski rat.

I Sovjetski Savez je izrežirao lažni finski napad kao povod za rat

Kako bi dobile formalnu ispriku za raskid pakta o nenapadanju između SSSR-a i Finske, sovjetske su trupe dana 26. studenog 1939. godine otvorile vatru na vlastite položaje u blizini pograničnog sela Majnila.

Od posljedica granatiranja 4 vojnika su poginula, a 9 ih je ranjeno. Sovjetska propaganda odmah je proglasila ovaj incident “drskom provokacijom finske soldateske” i pozvala na “uzvratni trostruki udar”.

Finska je predložila osnivanje zajedničkog povjerenstva za istragu incidenta i povlačenje vojnika s granice. No Kremlj je odgovorio da je “prekasno” i 30. studenog 1939. g. četiri sovjetske armije napale su Finsku. Tako je započeo sovjetsko-finski rat.

Rusija je prvo izmislila mit o dječaku kojeg je ukrajinska vojska razapela 

Rusija je 2008. izvršila agresiju na Gruziju. Kao izgovor isprovocirala je oružane napade južnoosetijskih separatista na gruzijska sela u Južnoj Osetiji, na što je odgovorila gruzijska vojska. Tako je započeo rusko-gruzijski rat.

Kako bi izvršila agresiju na Ukrajinu, Ruska Federacija smišlja scenarije za invaziju. Svaki od njih je sve brutalniji.

Prvo su izmislili mit o “dječaku kojeg je ukrajinska vojska razapela pred majčinim očima”. Ovaj su mit aktivno širili ruski mediji, a njegova je autorica kasnije pobjegla u Rusiju.

Onda su smislili priču o “masovnim grobnicama” na Donbasu, uz optužbe na račun Ukrajine. Doduše, to je bilo u dijelu Donbasa koji nije pod kontrolom Ukrajine. Ali agresor mora usaditi riječ “genocid” u svijest Rusa i formirati mržnju prema Ukrajincima kako bi opravdao rat.

Sad su pucali na dječji vrtić i optužili Ukrajinu

Zatim su, s posebnim cinizmom, okupatorske snage pucale na dječji vrtić i školu te željezničku stanicu u Stanici Luhanskoj i odmah proširile informacije u medijima o tome kako “ukrajinska vojska granatira” vrtić.

Sada pišu scenarij provokacija protiv vlastite vojske za koje optužuju Ukrajinu. Agresoru je potreban izgovor da započne rat. Tako su zločinački režimi uvijek započinjali ratove.

Ukrajina ne reagira na provokacije, ostaje mirna i staložena, odana je isključivo diplomatskom odgovoru, a u slučaju invazije spremna je dati snažan odgovor agresoru. Jer mi se zalažemo za svoje: svoju državu, svoj dom, svoje obitelji”.

(Index Vijesti)

Facebook
E-mail