Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ugašena najstarija ruska organizacija za ljudska prava: “Činite veliki grijeh”

(Foto: Wikipedia)

NAJSTARIJA ruska organizacija za ljudska prava, Moskovska helsinška skupina, ugašena je danas pošto je sud odlučio da nije pravilno registrirana. Skupina koju su 1976. osnovali sovjetski disidentski znanstvenici objavljivala je godišnja izvješća o ljudskim pravima u Rusiji i bila je jedna od rijetkih preostalih neovisnih organizacija za ljudska prava nakon gašenja Nobelovom nagradom nagrađenog Memoriala 2021. godine.

Rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo je protiv organizacije u prosincu tužbu tvrdeći da je registrirana samo za zaštitu ljudskih prava u Moskvi, a ne i u drugim dijelovima zemlje, što je skupina odbacila kao besmislicu.

“Uništavate pokret za ljudska prava”

Supredsjednik skupine Valerij Boršov rekao je u srijedu sudu i predstavnicima ministarstva da će gašenje skupine okončati desetljetni rad aktivista. “Činite velik grijeh. Uništavate pokret za ljudska prava, uništavate ga”, rekao je. 

Od početka invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin sve više guši glasove otpora u društvu, bilo neovisne medije, nevladine organizacije za ljudska prava ili političke protivnike. Putin ima vlastito Vijeće za ljudska prava.

Hina

Facebook
E-mail