Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

UČKA – 2024

23. ožujka 2024. godine

(Foto: SUA IŽ)

S ovih par rečenica želio bih se zahvaliti svima koji su smogli vremena i dobre volje da svojim prisustvom i učešćem uveličaju ovu povijesnu vrijednost istarskog čovjeka. Vrijednost koju su ponosno, na svojim plećima nosili i izgradili naši djedovi, naši očevi i njihovi sinovi i kćerke, oni koji su zdušno u svojim srcima nosili želju za slobodom.

(Foto: SUA IŽ)

Radi očuvanja sjećanja na podvige istarskih boraca i omladinaca pripadnika SSOH, odlučeno je da 1. travnja bude dan kada će se organizirati poznati Marš na Učku koji je vremenom postao sinonim omladinskih vrijednosti Istarske i Primorsko­ – Goranske županije.

Stjecajem okolnosti, a radi nastupajućih Uskršnjih blagdana, navedeni datum morali smo zanemariti i ovu velebnu manifestaciju/proslavu organizirati tjedan dana ranije, 23. ožujka 2024. godine, što ne umanjuje vrijednost i poštovanje.

(Foto: SUA IŽ)

Na obilježavanju nazočili su predsjednici SUA IŽ Branko Oplanić, SABA PGŽ Dinko Tamarut, predstavnici UABA Opatija kao i gradonačelnik grada Opatije kao domaćin, Edo Jerman kao izaslanik predsjednika SABA RH Franje Habulina, Zlatko Komadina župan PGŽ i Vladimir Torbica kao izaslanik župana Istarske županije Borisa Miletića, kao i pojedini gradonačelnici i načelnici gradova iz Istre i PGŽ-a. Uz ove navedene goste nazočni su bili i bivši omladinski aktivisti Istre, Rijeke, Hrvatskog primorja, Kvarnerskih otoka i Gorskoga kotara bez kojih ova manifestacija ne bi imala takav značaj.

U društveno – kulturnom programu svojim učešćem doprinijeli su poznata Istarska pjesnikinja Marija Ribarić i naš stalni pratitelj harmonikaš Damir Ugrin , inače član poznatog harmonikaškog tria „Trio konfin“. Svi navedeni  nakon polaganja vijenaca, obratili su se prigodnim pozdravnim riječima prisutnima (više od 300 nazočnih).  

Kao rezime i razlog ovog okupljanja na obroncima Učke je sjećanje na odvijanje povijesnih događanja na cijeloj teritoriji pod ingerencijom Titovih partizana, a ovaj događaj koji se dogodio na obroncima planine Učka ima jedno posebno značenje jer prema naredbi Operativnog štaba za Istru, 1. travnja 1944. godine, reformira se I. Brigada “Vladimir Gortan”, na ovim prelijepim obroncima slobode.

U sastavu brigade ulaze I., II. bataljun kao i III. Istarski bataljun. Za zapovjednika brigade postavlja se Vitomir Širola Pajo, a u isto vrijeme nedaleko se formira i Prvi partizanski odred “Učka” Operativnog štaba za Istru, dok na obroncima Vele Učke održava se i Prva oblasna konferencija USAO za Istru.

Samom reformiranju brigade prisustvovalo je 2 000 omladinaca i omladinki iz cijele Istre, kao svjedočanstvo bratstva i jedinstva, suživota i multikulturalnosti i multinacionalnosti na tako malenom prostoru, na tlu prelijepog poluotoka Istre.

Vremenom u sastav brigade ulazi i IV. Bataljun “Pino Budićin” koji je bio popunjavan Talijanskim borcima. Krajem 1944. godine brigada ulazi u sastav 43. Istarske divizije čiji je ratni put bio bogat, poznat i nadasve uspješan. Kroz brigadu prošlo je mnogo hrabrih boraca koji su svojom hrabrošću promicali vrijednosti istarskog čovjeka.

Ovim reformiranjem brigade, pospješio se omladinski pokret u Istri koji se istim intenzitetom nastavio i nakon rata, pa tako, kako bi se očuvale te hvala vrijedne povijesne činjenice, SSOH utvrđuje da se od 1. travnja 1955. godine organizira poznati Marš na Učku, kao jedna vrlo bitna i tradicionalna značajka omladinskih vrijednosti. Ova omladinska zadaća živi sve do 1989. godine kada zbog poznatih događanja odlazi u zaborav.

Ali, kao iz „dišpeta“ ova vrijedna omladinska tradicija, na inicijativu bivših omladinskih aktivista, oživljava se 2005 godine, na ovom istom mjestu gdje danas ponosno stojimo kao sljedbenici ove velike povijesne vrijednosti.

S ovoga mjesta napominjemo da dok živi duh “bivših omladinskih aktivista” Istre i Primorsko Goranske županije, očuvat će se ove hvale vrijedne povijesne vrijednosti.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Tajnik SUA IŽ

Lovro Sangaleti

Facebook
E-mail