Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

UABA Dubrava-Sesvete održala komemoraciju Prosinačkim žrtvama

(Foto: Nevenka Dragojević)

U utorak 20. prosinca 2022. godine članovi UABA Dubrava-Sesvete predvođeni predsjednikom Zdravkom Pantelićem i predsjednikom ZUABA Grada Zagreba i Zagrebačke županije Petrom Raićem polaganjem vijenaca i kratkom komemoracijom kraj spomenika Prosinačkim žrtvama odali su počast Prosinačkim žrtvama, osamnaestorici antifašista i intelektualaca koji su istog datuma 1943. godine tadašnji ustaški režim objesio kao neprijatelje države i protivnike državotvornog poretka NDH. Komemoraciji su prisustvovali članovi UABA Dubrava-Sesvete i članovi Mjesnog odbora SDP-a Gornje i Donje Dubrave.

Samo dvojica od njih su uspjela pobjeći. U spomen na šesnaest obješenih, kipar Dušan Džamonja je izradio apstraktni spomenik, koji je 1960. godine postavljen na mjestu gdje je izvršeno vješanje. Poslije rata, trg kod tramvajskog okretišta dobio je ime Trg prosinačkih žrtava. Isto ime je nosila i glavna ulica koja ide kroz Dubravu. Ime ulice je 1990. godine promijenjeno u Avenija Dubrava.

Na taj način su članovi UABA odali počast poginulima za pravednu i slobodnu zemlju te im se na taj način zahvalili na njihovoj žrtvi za sve generacije koje su došle i koje će doći nakon njih.

Poslije komemoracije, predsjednik UABA Dubrava-Sesvete Zdravko Pantelić pozvao je sve nazočne na domjenak u prostorije Udruge.

(Foto: Nevenka Dragojević)

Neka im je vječna hvala i slava!

SF/SN!

UABA Dubrava-Sesvete

Facebook
E-mail