Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

UABA Beli Manastir na obilježavanju Dana oslobođenja Apatina

(Foto: Jovan Nedić) Delegacija UABA Beli Manastir: Dragica Krbavac, Nikola Opačić, Gordana Ranković

U utorak, 24. X. 2023. godine, delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA)
Beli Manastir prisustvovala je obilježavanju 79. godišnjice oslobođenja Opštine i grada Apatina od fašističkog okupatora. Delegacija, koju su sačinjavali predsjednik Nikola Opačić i članice Dragica Krbavac i Gordana Ranković, položila je vijenac na spomenik poginulih boraca NOR-a 1941-1945. godine i boraca Crvene armije u spomen-parku ispred opštinskog Kulturnog centra. Vijence i cvijeće položile su i delegacije lokalne samouprave, SUBNOR-a AP Vojvodine, Vojske Srbije, Ruske ambasade, raznih udruženja, političkih stranaka, Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” i dr., uključujući i druga spomen-obilježja: na spomen-ploču poginulih boraca NOR-a, spomen-ploču poginulih boraca obrambenog rata, biste
narodnih heroja: Laze Radakovića, Žarka Zrenjanina, Miće Radakovića, Vukice Mitrović, nMarka Oreškovića, Rade Končara i Đoke Jovanića, te na spomenik poginulim borcima NOR- a na obali Dunava.
Vijence su položile i delegacije iz Hrvatske: ZUABA VSŽ pod vodstvom Laze Đokića i UABA-e Borova pod vodstvom Slavka Nedića, kao i delegacije iz Distrikta Brčko (predsjednik Janko Vuković) i Srebrenika (predsjednik Fahrudin Salihbašić).
Dan oslobođenja Apatina obilježava se i kao Dan Opštine Apatin pa je tim povodom istog dana održana i svečana sjednica Skupštine Opštine Apatin u Velikoj sali Doma kulture. Prisutnim delegacijama i gostima obratili su se predsjednica Opštine Dubravka Korać i potpredsjednik SUBNOR-a Republike Srbije i predsjednik SUBNOR-a APV Jovo Baroševčić, dok se na polaganju vijenaca delegacijama obratio Stevo Drača, predsjednik SUBNOR-a Opštine Apatin. Na svečanoj sjednici, uz umjetnički program, dodijeljene su i tri Nagrade “24. oktobar” zaslužnim pojedincima: Aleksandri Marić u oblasti humanitarnog rada, proslavljenom rukometašu Predragu Vejinu u oblasti sporta, dok je Bela Kanjo dobio nagradu u oblasti
nauke i obrazovanja. Inače, ta nagrada sastoji se od Povelje Opštine Apatin i novčanog iznosa od 50.000 dinara. Također su uručeni ugovori o stipendiranju 131 učenika srednjih škola.


Jovan Nedić

Facebook
E-mail