Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Zagrebu šetnja lokacijama povezanima s ustaškim režimom i stradanjima

Uoči 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, u Zagrebu je 27. ožujka organizirana šetnja gradskim lokacijama povezanima s ustaškim režimom i stradanjima, te je ocjenjeno da je tema antifašističkog otpora i ustaških zločina zanemarena u hrvatskim školama.

“Tema antifašističkog otpora nije dovoljno zastupljena u školama iako se teme ustaša i partizana česte u političkom i društvenom životu”, ustvrdila je Tena Banjeglav, jedna od autorica vodiča  “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” i sudionica spomen-šetnje.

Učenici malo znaju o tome što se događalo u Zagrebu u doba NDH, a za većinu od 50 gradskih lokacija povezanih s ustaškim režimom nisu ni čuli. Vodič bi trebao pomoći da više  nauče o lokacijama današnjeg Studentskog centra (SC) u Savskoj i gimnazije u Križanićevoj gdje su bili tranzitni logori, rekla je Banjeglav u izjavi novinarima.

Na lokaciji SC-a bio je prvi tranzitni logor u Zagrebu kroz koji je prošlo oko 2500 Židova, brojni Srbi i komunisti, dalje transportirani u logor kod Koprivnice, u Gospiću, Jadovno i logore na Pagu, a kasnije i u Jasenovac, istaknula je.

S obzirom da se od ustaških logora u školama, kako kaže, spominje jedino Jasenovac,  cilj vodiča je popraviti to znanje.

U šetnji je zbog epidemioloških razloga sudjelovalo 25 osoba – nastavnika, studenata, pripadnika diplomatskog zbora, sveučilišnih profesora, a pridružio im se i saborski zastupnik Vili Matula.

Od Studentskog centra do Trga žrtava fašizma, u sat i pol, oni su obišli značajne lokacije povezane s okupacijom i ustaškim režimom.

Tijekom okupljanja “šetača” voditeljica Documente Vesna Teršelič istaknula je da je cilj upoznati javnosti sa Zagrebom kao mjestom stradanja, otpora i stvaranja, a 80. godišnjicu početka  Drugog svjetskog rata vidi kao priliku da se grad istraži putem vodiča  “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”

Izrazila je zadovoljstvo što su se u šetnji pridružili austrijski veleposlanik i predstavnici veleposlanstva SAD-a koje je omogućilo pripremu vodiča te veleposlanstva Australije.

Iduću spomen-šetnju najavila je za  10. travnja, na dan kada je proglašena NDH, te treću 8. svibnja na dan oslobođenja Zagreba te pozvala građane da se predbilježe.

Najavila je i online promociju vodiča 6. travnja u 11 sati, na dan kada je, kako je rekla, na ovim prostorima počeo Drugi svjetski rat.

(Hina)

Facebook
E-mail