Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Splitu obilježena 78. godišnjica formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske

(Foto: split.hr)

Polaganjem lovorovog vijencana Spomen ploču u atriju Stare gradske vijećnice i održavanjem svečane akademije u Galeriji umjetnina, u Splitu je danas obilježena 78. godišnjica osnivanja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske.  Na svečanoj akademiji brojne uzvanike pozdravio je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet istaknuvši povijesni značaj osnivanja Narodne vlade Hrvatske.

(Foto: split.hr)

„Riječ je o važnom datumu naše povijesti koji je bio jedna od ključnih pretpostavki za današnju samostalnost moderne Hrvatske. Tom datumu prethodila je krvava borba protiv okupatora u kojoj su Hrvati bili na strani pobjednika u Drugom svjetskom ratu, tom najmračnijem razdoblju svjetske povijesti. I zato, s ponosom valja obilježavati osnivanje prve Narodne vlade“, kazao je Domazet.  Čelnik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, Zdravko Roje, istaknuo je kako je to bila prva vlada u hrvatskoj povijesti s kojom je Hrvatska, prvi put u svojoj dugoj povijesti, postala republika. I sam Ustav Republike Hrvatske, naveo je Roje, navodi odluke ZAVNOH-a, koji je formirao vladu u Splitu, kao jedan od temelja državnosti suvremene hrvatske države. Prisutne je pozdravio i posebni izaslanik predsjednika RH, Stjepan Mesić.

Također, na Gradskom groblju Lovrinac brojna izaslanstva, među kojima i Grada Splita te antifašističkih udruga, položila su cvijeće na Spomen kosturnici NOB-a i na grob člana prve Narodne vlade Hrvatske, Vicka Krstulovića.

(Foto: split.hr)

Podsjetimo, 14. travnja 1945. godine u Splitu je izabrana Narodna vlada Hrvatske, a nakon oslobođenja Zagreba, ZAVNOH i Narodna vlada Hrvatske počinju od 20. svibnja djelovati u glavnom gradu Hrvatske, u Zagrebu. Sjednica pod predsjedanjem velikog hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora, uz prisustvovanje brojnih uzvanika, među kojima i crkvenih velikodostojnika, održana je u povijesnoj Gradskoj vijećnici na Narodnom trgu, a za predsjednika je izabran Vladimir Bakarić. Zadaća novoformirane vlade bila je upravljanje zemljom do okončanja ratnih aktivnosti.

split.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave