Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Puntu proslavljen Dan oslobođenja otoka Krka: ‘Naš antifašizam je dokaz dosljednosti u borbi za ravnopravnost i slobodu’

(Foto: novilist.hr)

Naš odgoj, kultura, ponos i antifašizam dokaz su naše dosljednosti u borbi za ravnopravnost, slobodu, pravdu i sve ostale vrijednosti antifašizma koje ponosno baštinimo – rekao je Darko Fanuko, predsjednik UABA-e otoka Krka

PUNAT – U velikoj sali Narodnog doma u Puntu jučer je upriličena centralna proslava 17. travnja – Dana oslobođenja otoka Krka. Proslava koju svake godine ugošćuje neko drugo otočno lokalno središte i ovog je puta bila prigoda da članovi i simpatizeri Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, koja je pod pokroviteljstvom svih krčkih jedinica lokalne samouprave ujedno i organizator tog slavlja, a s njima i svi otočani, proslave taj važan datum novije povijesti otoka Krka.

U prigodnom programu kojem su svojim nastupima pridonijeli osnovnoškolski i srednjoškolski recitatori, folkloraši KUD-a Punat, pjevači klape Rašketa, kao i članice Mažoretkinja otoka Krka, prigodnim su se govorima okupljenima obratili Daniel Strčić, načelnik Općine Punat, kao i Darko Fanuko, predsjednik UABA-e otoka Krka.

»Otočna veza«

– Danas kad obilježavamo 78. godišnjicu oslobođenja našeg otoka od fašističkog okupatora, prisjetit ćemo se tih dana i naših predaka koji su prošli težak put četverogodišnjeg ratovanja, ali i nemalog broja onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli živjeti u vlastitoj državi i uživati slobodu. Velik broj otočana sudjelovao je u Narodnooslobodilačkom pokretu kroz sudjelovanje u oružanim jedinicama, većinom izvan našeg otoka. Još je veći broj omladinaca i omladinki koji su uz majke i bake bili angažirani na prikupljanju i dostavljanju hrane i odjeće za jedinice NOP-a »otočnom vezom« koja je kretala nedaleko odavde, iz Konoba, pa preko Dobrinjštine na kopno, kod mjesta Kačjak, i dalje do Gorskog kotara. Povratno su istom »vezom« dolazili ranjenici koji su zbrinjavani u privremenoj bolnici u Puntu, a koja je prema bilješkama dr. Rada Žica bila smještena na području »Škuje va križih« – podsjetio je Fanuko i dodao da su jedinice koje su sudjelovale osobađanju otoka bile 1. Dalmatinska udarna brigada i 11. Dalmatinska udarna brigada 26. divizije, kao i Kvarnerski odred mornaričke pješadije.

Vojnici garnizona u Baški i Staroj Baški predali su se bez borbe, kao i vojnici garnizona u Puntu. Garnizon u Puntu je imao 130 vojnika, a za predaju su zaslužni Ivan Galjanić, tajnik KK NOO-a, i Anton Žic Solarov koji je imao kontakt sa zapovjednikom u Puntu smještenog njemačkog garnizona. Pregovore o predaji vodio je pak Nikola Žorić, tadašnji direktor Brodogradilišta Punat. Okupator se ipak nije predao u Krku, Malinskoj, kao ni u Omišlju, a u Krku i Omišlju su se vodile najžešće borbe.

Povijesne činjenice

Od ukupno 544 poginula krčka antifašista u Drugom svjetskom ratu, njih 383 ili 70 posto bili su borci Narodnooslobodilačke vojske i svi su stradali izvan svog otoka. U proljeće 1942. godine prvi su Krčani otišli na kopno, u NOV. To su bili Ivan Renčić, kovač iz Krasa, te Ivan Radivoj Miščić iz Gabonjina. Iako su Renčić i Radivoj prvi s Krka uspjeli ući u Narodnooslobodilačku vojsku, oni ipak nisu bili prvi krčki partizani. Alojzije Franolić, brat Petra Franolića Barčina, Antun Žic i Pravdoslav Orlić, svi iz Punta, priključili su se partizanima već ranije, stigavši na Tuhobić sa Sušaka, neke su od zanimljivih povijesnih činjenica koje je predstavio predsjednik UABA-e.

– Govoreći o spomenutim povijesnim događajima iz današnje perspektive, činimo to iz poštovanja prema žrtvama. Naš odgoj, naša kultura, naš ponos i antifašizam dokaz su naše dosljednosti u borbi za ravnopravnost, slobodu, pravdu, bolje društvo i sve ostale vrijednosti antifašizma koje ponosno baštinimo. Jednom riječju, antifašizam je naša prošlost, naša sadašnjost i naša budućnost. Gledajući djecu i mlade koji su doprinos dali i ovom današnjemu slavlju, moramo preuzeti obvezu njihova odgajanja u poštene ljude koji neće biti opterećeni političkim ideologijama i mržnjom – ustvrdio je Fanuko, napomenuvši da ideali borbe za slobodu i demokraciju, jednako kao i borba protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi, nemaju niti smiju imati nacionalni ni stranački predznak. To je opća humanistička i civilizacijska vrijednost, to su bili ideali mladosti koja je išla u antifašistički rat 1941. godine, ali i one koja je išla u Domovinski rat 1991. godine. Zato i jedni i drugi zaslužuju naš pijetet u sadašnjosti i budućnosti, završio je Fanuko.

Vijenci kod spomenika

Po već ustaljenom običaju, predstavnici svih lokalnih organizacija UABA-e i krčkih jedinica lokalne samouprave tijekom jučerašnjeg dana položili su vijence i upalili svijeće pored svih NOB-u, ali i Domovinskom ratu posvećenih spomenika na otoku Krku te tako odali počast svima koji su u 20. stoljeću živote dali za slobodu i cjelovitost naše zemlje.

(novilist.hr/Mladen Trinajstić)

Facebook
E-mail