Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Novom Sadu na skupu o Oluji Dodik ustvrdio: ‘Srbi nikad nisu organizirali logore, a iza sebe su ostavljali izgrađene gradove’

(Foto: snimka zaslona)

U susjednoj Srbiji u četvrtak tijekom dana su brojni političari na društvenim mrežama i u priopćenjima za medije iznijeli svoje mišljenje o pobjedničkoj vojno redarstvenoj operaciji Hrvatske vojske Oluja. Na žalost, većina tih priopćenja je nastavak velikosrpske propagande prepuna neistina i iskrivljenog prikazivanja događaja. Tako je primjerice srbijanski političar Aleksandar Vulin ustvrdio da su Srbi prije Oluje bili “bez oružja i obrane.”

Patrijarh Porfirije: “Nevine žrtve strašnih avgustovskih dana”

Na Trgu slobode u Novome Sadu je u četvrtak u 20 sati započeo program pod nazivom “Dan sjećanja na žrtve Oluje”, koji je uživo prenosila Radio televizija Srbije, te brojni portali. Među ostalim, prisustvovali su i govore držali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te srpski patrijarh Porfirije.

Prisustni su bili i predsjednik tamošnje Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, parlamentarni zastupnici, predsjednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, te predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Patrijarh Porfirije je, među ostalim, rekao:

“Sabrali smo se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa Korduna, Like, Slavonije. Sve su to kamičci u mozaiku stradanja, zajedno sa Jadovnom, Jastrebovskim zajedno sa Jasenovcem.”

Spomenuo je i “nevine žrtve strašnih avgustovskih dana 1995. godine”, te nastavio:

“Ne zaboravljamo žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, i ostale užase… Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživeli svedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo. Moramo da pamtimo njihova svedočenja, kako neko ne bi rekao da se to nije desilo i da nije istina, da su to bile humanitarne akcije i tome slično” – ustvrdio je patrijarh Porfirije, te zatim dodao da Srbi nisu zlopamtila.

Vučić o “250.000 prognanih”

Milorad Dodik je, među ostalim, ustvrdio da su Srbi za sobom ostavili izgrađene gradove, te da nikad nisu organizirali logore. Govorio je protiv Franje Tuđmana, te upitao koja je razlika između njega i Mile Budaka.

“Ponovilo se isto ono što je bilo u Drugom svjetskom ratu. Srbi su prognani. Oluja je pogrom, ona je zločin, ona je genocid, ona je etničko čišćenje, ona je kontinuitet onoga što smo mogli da gledamo iz Drugog svjetskog rata. Konačno rešenje za Srbe, kako to kaže Tuđman”, ponavljao je Dodik ‘klasične’ rečenice koje koristi velikosrpska politika koja je izvršila agresiju na Hrvatsku.

Dodik je nastavio da će jednog dana morati doći do toga da “naše dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju vidimo jedinstvene.”

U duljem govoru ustvrdio je još da je Knin bio čisto srpski grad, te da je život Srba danas u Hrvatskoj težak.

“Neka živi Srbija, neka živi Repulika Srpska”, zaključio je.

Vučić je pak opet ponovio da više nikad neće dozvoliti novu Oluju, kao što je govorio i prethodnih godina. Spomenuo je “250.000 prognanih”. Ovdje moramo spomenuti da tamošnji mediji i političari u svakom tekstu i govoru navode drukčiji broj Srba koji su, po naredbi svog vodstva, otišli iz Hrvatske, a taj broj iz izvješća u izvješće raste.

U programu su još prikazivali snimke pripadnika srpske nacionalne manjine koji su odlazili iz Hrvatske na traktorima, te je govorila gospođa Sanja Vulić, koju su predstavili kao “djevojčicu iz kolone.”

narod.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave