Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Moravicama odana počast slovenskim i goranskim partizanima

Antifašisti iz Hrvatske i Slovenije, zajedno s predstavnicima srpske zajednice u Moravicama, odali su počast jedanaestorici boraca IX. slovenske Narodno-oslobodilačke udarne brigade u sastavu XVIII. Divizije NOVJ palim u borbama na području Vrbovskog 1943. godine

Odavanje počasti u Moravicama

Hrvatski i slovenski antifašisti te predstavnici srpske zajednice u Moravicama prve nedjelje u oktobru odali su počast jedanaestorici boraca IX. slovenske Narodno-oslobodilačke udarne brigade u sastavu XVIII. Divizije NOVJ palim u borbama na području Vrbovskog ujesen 1943. godine.

Na komemoraciji, koju su organizirali Združenje borcev za vrednote NOB Kočevje na čijem je čelu Jože Oberstar i Savez antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a sa svojim predsjednikom Dinkom Tamarutom i uz suradnju sa Mjesnim odborom Moravice, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Skupu je prisustvovao i predsjednik VSNM-a Vrbovskog Milan Vukelić.

Nakon komemoracije na grobnici slovenskih boraca i kraćeg kulturno-umjetničkog programa koji su izveli članovi KUD-a Željezničar i recitatori iz Kočevja, otišlo se na groblje u centru Moravica gdje se odala počast palim borcima s područja Moravica i narodnom heroju Srđanu Uzelcu.

– Ovakve skupove zbog zajedničke antifašističke borbe i dobrosusjedskih odnosa treba iskoristiti za razgovor o mogućoj suradnji između naših gradova, budući da veliki broj naših sumještana svakodnevno putuje na posao preko granice – rekao nam je predsjednik MO Moravice Milan Mamula, izrazivši žaljenje što tradicionalnom polaganju vijenaca nije prisustvovao nitko iz Grada Vrbovskog, iako su bili pozvani.

Podsjetimo, ova brigada imala je značajnu ulogu u oslobađanju teritorija Gorskog kotara, a naročito Vrbovskog. Učestvovala je u oslobađanju Ravne Gore, a onda i Vrbovskog u koji je ušla i oslobodila ga nakon povlačenja neprijatelja u decembru 1943. godine. Slovenski partizani bili su omiljeni među narodom Gorskog kotara zbog iskazane hrabrosti u ranijim ofenzivama u rejonu Broda na Kupi.

(Novosti / Nenad Jovnović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave