Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Turudićev “nije nego”

Sudac Turudić u svojim istupima u javnosti očito daje prednost zaštiti privatnosti u odnosu na slobodu medija, suprotno praksi ESLJP-a da političari i politički angažirane osobe moraju tolerirati niži stupanj zaštite privatnosti, stoji u pismu HND-a

(Foto: Wikimedia Commons) Ilustracija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da bi najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) predstavljale žestok udar na slobodu medija, prije svega zbog mogućeg pojačanog progona novinara, što je u razgovoru za N1 najavio sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić koji je i član radne grupe za izmjenu rečenog zakona.

Turudić je istaknuo da su “novinari ograničeni pravom na privatnost osobe o kojoj se izvještava i to u svakodnevnom radu, ne samo praćenju pravosuđa”. Pozvao se na istraživanje koje je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u zemljama EU-a i Švicarskoj proveo o kaznenoj odgovornosti odavanja informacija iz istrage. Od toga 23 zemlje predviđaju odgovornost svih u kaznenom postupku, pa i novinara, tvrdi. “Ako se ne bi odazvao pozivu suda u kaznenom postupku, ne bi bio uhićen, nego samo prisilno doveden”, kazao je Turudić.

“Tom izjavom Turudić je otkrio u kojem smjeru idu najavljene izmjene ZKP-a. Za HND je takva izjava zastrašujuća i neprihvatljiva, kao i sama najava izmjena zakona o kojoj se govori posljednja dva mjeseca, a o kojoj je prvi u javnom prostoru govorio premijer Andrej Plenković”, navedeno je u pismu koje je ministru Malenici poslao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. HND od početka upozorava da je “informacije do kojih su došli novinari i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija”.

“Sudac Turudić, kao član radne skupine za izmjene ZKP-a, u svojim istupima u javnosti očito daje prednost zaštiti privatnosti u odnosu na slobodu medija, suprotno praksi ESLJP-a da političari i politički angažirane osobe moraju tolerirati niži stupanj zaštite privatnosti. U HND-u vjerujemo kako bi o tako osjetljivom pitanju osim pravnih stručnjaka trebala raspravljati šira zainteresirana javnost. Od premijera do članova radne skupine, umjesto poziva na raspravu sa zainteresiranom javnošću, dolaze prijetnje mogućim posljedicama ako bi novinari nastavili otkrivati tajne klijentelističke mreže u vrhu državne vlasti”, ističe se u pismu.

(Novosti/N. Jovanović)

Facebook
E-mail