Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

TRADICIJA  PRIJATELJSKIH SUSRETA SE NASTAVLJA

(Foto: privatna arhiva)

Delegacija Sekcije vojnih zrakoplovnih umirovljenika VLADIMIR ČERNJAJEV i ove 2024. godine već tradicionalno nazočila je susretu u Veleposlanstvu Ruske Federacije.
Kažem susretu jer zaista je to bio prijateljski i opetovani susret poznatih prijateljskih lica, a ne šturi oficijalni sastanak, hladan i bez prijateljske topline.

Od strane domaćina primljeni smo od strane vojnog izaslanika Ruske Federacije, general-bojnika gospodina Genadija Možajeva, te ministra savjetnika gospodina Andreya Kiseleva.

Našu stranu zastupale su članice Sekcije Maja Jelinčić, Jela Šafran, Elena Pilićeva Ćorko te gospođa Svetlana Černjajev, udovica osnivača Sekcije vojnih zrakoplovnih umirovljenika Vladimir Černjajev.

U već poznatom nam ambijentu, sada svečano ukrašenom povodom Božićnih i Novogodišnjih blagdana odvijao se prijateljski razgovor sudionika.
Svi prisutni isticali su potrebu sve svesrdnijeg njegovanja i promicanja antifašističke prošlosti budući da je vrlo prisutna sveopća manipulacija i prekrajanje naše slavne prošlosti od strane osnaženih revizionista. Posebno razdoblja II.sv. rata – NOB-a i poraća.
Gospodin general-bojnik Genadij Možajev u svom izlaganju istaknuo je spremnost Ruske Federacije da i nadalje, kao i do sada, sudjeluje i pomaže akcije i događanja koje će se u tom smislu odvijati.

“To smo činili u prošlim vremenima i činit ćemo i na dalje.” – zaključio je general-bojnik.

Maja Jelinčić, kao izaslanica predsjednika Sekcije Dragiše Milenkovića koji na žalost, zbog bolesti nije mogao prisustvovati susretu, istaknula je važnost obilježavanja formiranja Partizanske avijacije koja je bila oformljena 21. svibnja 1942. godine te spomenula ulogu avijatičara Franje Kluza i Rudi Čajeveca kao i Rudolfa Perišina pilota JNA koji je iz JNA svojim MIG-om preletio na hrvatsku stranu i svojom eskadrilom do samog kraja Domovinskog rata sudjelovao u obrani domovine Republike Hrvatske.

S toga zalažemo se da mlade napredne snage pristupe Sekciji Vladimir Černjajev i uključe se u promicanje istine o antifašizmu, a koja saznanja o istini što se to tada zbivalo su im u javnom prostoru preko medija i školskog kurikuluma, onemogućena.

Naši preci zaslužni za slobodu i demokraciju, pa i ove naše Republike Hrvatske, što je zapisano i u našem Ustavu, naša su svetinja.
S toga je naša zadaća odavati im, u svakoj prigodi, počast, dužno poštovanje i odanost i sada kada ih više nema, zaključila je Jelinčić.

Iz Plana i programa posebno je istaknuta Batina i uloga Crvene armije u kojim krvavim borbama za slobodu uz partizanske jedinice je poginulo i 1 200 boraca Crvene armije.
Elena Pilićeva Ćorko , kada je riječ o Planu rada za 2024. godinu, naglasila je potrebu i važnost održavanja svečanog mimohoda pod nazivom Besmrtni partizanski odred koji se iz objektivnih razloga i pandemije s prekidima održavao.

Obje strane izrazile su spremnost da u duhu prijateljske suradnje i na dalje djeluju.


Maja Jelinčić

Facebook
E-mail