Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

TOMISLAV  RAVNIĆ  ” Tomo” 1928 – 2022  (Ližnjan)

(Foto: glasistre.hr) Tomislav Ravnić

Ovim napisom željeli bismo objaviti da nas je napustila jedna vrlo jaka i karizmatična osoba, osoba koja se u toku svoga života  u mnogome posvetila borbi u promicanju antifašističkih vrijednosti i očuvanju vrijednosti koje su proizašle iz NOR-a a koje su bile njegov neraskidivi dio života. Tu objavu posvećujemo Tomislavu Ravniću koji je bio i ostao karizmatičnom osobom grada Pule, Istarske županije, a i Republike Hrvatske.

Njegovi nastupi, stavovi i razmišljanja ostavili su neizbrisiv i dubok trag u antifašističkom miljeu. Uz nekoliko redaka, voljeli bi naglasiti na njegove vrijednost iz samih početaka njegova odrastanja, kao to da je Tomislav Ravnić kao mladi ližnjanac stekao istinski osjećaj za pružanjem otpora prema tadašnjoj fašističkoj vlasti jer se i u njegovom Ližnjanu, kao i posvuda osporavala upotreba hrvatskog jezika, a pogotovo ližnjanskog narječja u odnosu na talijanski jezik koji je bio zastupljen u školama i u javnom životu, a „domaćima „ se to nije svidjelo. Njegova aktivnost, kao golobradog dječaka, je bila izražajna u selu Ližnjanu i njegovoj neposrednoj okolini u sakupljanju naoružanja, municije, hrane i odjeće za potrebe partizana, zajedno sa svojim vršnjacima, a koji su bili naročito aktivni u pravljenju problema i nepodopština okupatorskim vojnicima. U toku 1944. godine napušta Ližnjan i obiteljski dom pa se priključuje prvoj operativnoj partizanskoj jedinici koja je bila aktivna na tom području, i to u dobi od 16 godina. S tom jedinicom je prolazio kroz više borbenih djelovanja sve do okončanja ratnih operacija i završetka Drugog svjetskog rata. Pri oslobođenju grada Pule, Tomo je imao sreću da među prvim borcima i na čelu kolone uđe u oslobođeni grad, a sjeća se kako su ga (oni rijetki ljudi koji su dočekali partizane  pri ulazu u Pulu) neke žene vidjele i govorile „ma vidi ti tog maloga“. Tomislavu su se te riječi urezale u pamćenje i često ih je napominjao.

Mnogo se o Tomislavu Ravniću može govoriti pa navodim da je jedan dio njegova životopisa ostavio trag i u Zagrebu u vremenu njegovih studentskih dana, gdje je završio Ekonomski fakultet, a kasnije postaje i građevinskim inženjerom.

Kao sudioniku NOB-e, naglašava se njegovo socijaldemokratsko političko opredjeljenje koje je uvijek zdušno zastupao. Tijekom njegovog radnog vijeka, nižu se radna mjesta na odgovornim direktorskim funkcijama do voditelja izgradnje krupne infrastrukture u Istri kao i predsjednika SOFK-e. Time se vidi kako nije imao nepoznanica u društvenom i političkom angažiranju čime je u mnogome doprinosio razvoju i prosperitetu Istre kao regije i samoga grada Pule.

Autor je brojnih objavljenih tekstova u medijima, a bio je i glavni urednik na tri knjige, čime je njegov neprikosnoveni i nesebični rad bio je povod da bude dobitnikom većeg  broju nagrada i priznanja među kojima posebno mjesto ima  Medalja za hrabrost i zasluge u NOR-u. Njegov doprinos  samim tim je bio veći jer je uvijek podržavao stavove napretka i prosperiteta kroz rad u gradskim i županijskim izvršnim tijelima. Tomislavova  karizmatičnost se posebno isticala kroz nesebičan rad na očuvanju antifašističke vrijednosti i povijesnih baština proizašlih iz NOR-a. Kao dugogodišnji potpredsjednik SABA RH i predsjednik SUA IŽ, zastupao je zdušno sve navedene vrijednosti svojom moćnom retorikom i vrlo snažnim objavama. Bio je uvijek spreman braniti riječi i djela malog čovjeka, a naročito je zdušno zastupao stavove sudionika NOR-a kako bi se njihova teško stečena prava realizirala. Malo je reći da je ovaj tekst pravo lice Tomislava Ravnića, ali za isticati njegove  vrijednosti ima još mjesta i vremena i može se još mnogo pisati ili govoriti, kao što je za očekivati da će iza nekog nevidljivog „kantuna“ iskočiti još nekakva Tomina vrijednost ili dogodovština vrijedna spomena, i tako u nedogled. Bio je neiscrpni izvor inspiracija mnogim generacijama, a njegova karizma je bila toliko jaka i velika da nije nikoga ostavljala ravnodušnim i sa ponosom ćemo ga se sjećati i spominjati njegove velike ljudske i moralne osobine i vrlina. Budućim naraštajima, ostavio je u naslijeđe ogromno bogatstvo u poimanju antifašističkih vrijednosti i povijesnu kulturu istarskoga kraja. Sjećat ćemo se iskonskog antifašiste sa svim njegovim vrijednostima. S toga sa tugom se opraštamo od našeg antifašističkog velikana koji je otišao na vječni počinak u svojoj 94 godini.

Pula, 24.12.2022. godine

Predsjedništvo Saveza udruga antifašista Istarske županije

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave