Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Titova unuka bijesna zbog revije u čast Jovanki: Maršal je pobjednik, jade jadne stalno se uspoređuju s njim

Unuka Josipa Broza TitaSvetlana Broz, komentirala je reviju “Jovanka u boji”, koja se 29. studenog održala u beogradskoj Palači Srbija.

(Foto: privatna arhiva)

“Javnosti je lako dostupna činjenica da su modni kreatori koji su kreirali i za Jovanku Broz bili veliki Aleksandar Joksimović i grandiozna Mirjana Marić. Stil su joj određivali prema figuri, ali nije bio karakterističan po bojama. Zato mi je drago što je 25 dizajnera s prostora SFR Jugoslavije zapravo bilo inspirirano velikim kreatorima Joksimovićem i Marićevom, što god da su napravili što će biti predstavljeno u utorak”, rekla je ona za Danas prije održavanja revije.

Titova unuka bjesni zbog revije

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je, u ime supruge srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Tamare Vučić, poziv Sanji Musić Milanović, supruzi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, da posjeti reviju. Titova unuka osvrnula se i na taj poziv.

“Nije neuobičajeno da supruge predsjednika država bivaju pokrovitelji modnih revija. Ovdje je neobično što se revija održava na dan koji je slavljen kao Dan Republike one Jugoslavije koju je osnovao i vodio Josip Broz Tito. Ali, njegovo ime se u Srbiji od kada vladaju ultradesničari, ne izgovara. U jeku falsificiranja povijesti u Srbiji, očekujem da uskoro u udžbenicima povijesti osvane ‘da je Jovanka Budisavljević sa svojim jedinicama pobijedila u Drugom svjetskom ratu i formirala FNR Jugoslaviju. Pri čemu su joj svesrdno pomogli četnici Dragoslava Mihailovića. I onda su je zajedno uspješno vodili, dok Dražu nisu greškom ubili'”, kaže Svetlana Broz i dodaje da je možda bolje organizirati modnu reviju pogrešnog naziva i odrednica nego svečanu akademiju kao prošle godine, baš 29. studenog, slaveći Dimitrija Ljotića i njegovu poeziju.

“On će, inače, ostati upamćen kao ‘veliki pjesnik’, a Aleksandar Vučić će, u skladu sa svojim političkim uzorima, od Ljotića, preko Miloševića i Orbana do Putina, upotrijebiti sve svoje moći da Ljotića proglase većim pjesnikom od ŠantićaDisaVitezovićaRaičkovićaBećkovića… Ustvari, najvećim srpskim pjesnikom!” govori sugovornica Danasa.

‘Tito je pobjednik, a ove jade jadne stalno se uspoređuju s njim’

“Neprilično je i nedolično 29. studenog, zbog partizana, koji su obilježili herojsko doba Drugog svjetskog rata u kojem su pobijedili fašiste, osnovali Jugoslaviju u koju su utkali krv, mladost, ideale i hrabrost, uspoređivati tu zemlju, koju su fašisti ubijali i ubili u ratovima od 1991. do 1999., dok njihovi suvremenici i potomci danas vladaju neuspješnim državicama na njenom prostoru; a posebno njihove politikante, jer tu političara nema, s liderom partizana maršalom Josipom Brozom Titom.

On će ostati u svjetskoj povijesti upisan kao pobjednik nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu. Ma koliko to nekima danas ne imponira. A ipak se, jade jadne stalno uspoređuju s Titom. I bi da su bolji. I bi da su uspješniji. Ne shvaćaju da to neće moći ni za 10 života. A ne znaju zašto. Zato što su u ovom prvom životu izabrali pogrešnu stranu, stranu gubitnika”, zaključila je Svetlana Broz.

Musić Milanović nije se odazvala na poziv Vučićeve supruge

Inače, modna revija “Jovanka u boji”, inspirirana likom i djelom Jovanke Broz, supruge predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, održana je u srijedu u Palači Srbija, kao dio manifestacije Beogradski tjedan mode.

Reviji je prisustvovala supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić, no među uzvanicima nije viđena i Sanja Musić Milanović, kojoj je Tamara ranije uputila poziv.

direktno.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave