Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Svastikom na uličnu umjetnost

Na oslikanu ulicu u staroj jezgri Trogira, nepoznati vandali nacrtali su svastiku i napisali nacističke poruke. Policija traga za počiniteljima

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

U Budislavićevoj ulici u Trogiru, na mjestu gdje su članovi Likovne udruge Trogir i Udruge za razvoj civilnog društva Trogir d.i.s.t.r.i.k.t., noćima oslikavali površinu, nepoznati vandal/i su narančastim sprejom napisali nacističke, rasističke i uvredljive grafite i crteže.

Uz nacrtanu nacističku svastiku i muško spolovilo, napisali su “Trogir hates niggers” i “Hate niggers” što nije zgrozilo samo Trogiranke i Trogirane, nego i mnogobrojne turiste.

Kreativci iz Likovne udruge Trogir dali su si truda krajem lipnja i noćima oslikavali dio u staroj gradskoj jezgri gdje se radi rekonstrukcija kanalizacije, ali njihovo djelo nije dugo trajalo. Projekt je podržao i odobrio grad Trogir i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija u Trogiru.

Gradski radio Trogir doznaje kako je nemili čin prijavljen policiji koja je napravila očevid te je ustanovljeno kako se radi o Kaznenom djelu uništavanja tuđe imovine i govoru mržnje. Komunalni redari izdali su hitno uklanjane spomenutih grafita.

Novosti

Facebook
E-mail