Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

‘Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici’: FAKTIV poziva na Noćni marš 8. mart

(Foto: Facebook.com)

Feministički kolektiv fAKTIV poziva u srijedu, 8. ožujka, na Noćni marš – 8. mart, prosvjedni marš koji se u Zagrebu održava sedmu godinu.

Na glasnu i borbenu proslavu 8. marta na ulicama pozivaju građane pod parolom Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici! Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18 i 30, piše N1

“Naš otpor uvijek je dvostruk: Mi gradimo štrajk na ulicama, ali ga započinjemo u našim domovima. I to zato jer je naš rad neprekidan – prije i nakon odlaska na posao kuhamo, peremo, peglamo, brinemo o djeci, njegujemo starije, krpamo kućanske budžete. Odbijamo biti žrtve, ne pristajemo na lažne mitove o ženskoj prirodi i na podvale o prirodnom radu ljubavi. Ne pristajemo na ucjene nevidljivog neplaćenog rada i njegova umora radi kojega nemamo vremena za sebe”, ističu u priopćenju i dodaju:

“Zato marširajmo prema ženskom štrajku, makar i malim koracima. Uhvatimo korak s onima koje štrajkaju i prosvjeduju jučer, danas i sutra: s radnicama Orljave koje su nakon više od godine dana borbe izborile svoje otpremnine, radnicima i radnicama Čistoće koji su pokazali što znači radnička solidarnost, platformskim radnicima i radnicama koji podižu glas protiv nesigurnih radnih uvjeta, zdravstvenim radnicama i radnicima koji najavljuju da su spremni štrajkati. Marširajmo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice i ući u kuhinje, štrajku kojim možemo prkositi moćnima i zbijati redove sa slabijima.

Zalupimo vratima kuhinja, izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući. Živio feminizam! Živio 8. mart!”

Podsjetimo. šibenske udruge Š.U.M. i Fotopoetika u Šibeniku u srijedu 8. ožujka organiziraju prosvjednu šetnju povodom obilježavanja 8. marta u svrhu isticanja trenutnog ugroženog stanja ženskih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Prosvjedna šetnja započet će okupljanjem građana/ki na Trgu Poljana, nakon čega će se nastaviti kroz Perivoj Roberta Visianija, obalom do Trga Republike Hrvatske gdje će završiti. Planirano je okupljanje na Trgu Poljana od 19 sati do 19 sati i 30 minuta, nakon toga se nastavlja Perivojem Roberta Visianija obalom do Trga Republike Hrvatske. Završetak prosvjedne šetnje planiran je u 20 sati. 

Prosvjedne šetnje organiziraju se još u Rijeci, Osijeku, Skopju, Podgorici, Beogradu, Prištini, Ljubljani, Banja luci, Tuzli i drugim gradovima u regiji i šire. 

“Zbog niza diskriminacija koje žene svakodnevno proživljavaju (u obitelji, na poslu i u svim sustavima u državi, uključujući zdravstveni, pravosudni i obrazovni sustav) izlazimo na ulice grada Šibenika i dostojno obilježavamo 8. mart. Kako spada, na ulici. Hodat ćemo našim gradom, zauzimajući naše ulice i poslati poruku da je prošlo svršeno vrijeme odlučivanja za i umjesto nas. Umjesto toga, tražimo i izborit ćemo opet sve ono što vidimo da još nije izboreno, unatoč deklarativnim pozitivnim zakonskim propisima. Žene će oživjeti svaki mrtvi, a pozitivni propis. Žene će osmisliti i tražiti uvođenje novih kojima će ovo društvo postati okruženje u kojem se o ženskoj jednakosti ne raspravlja, gdje ju se ne preispituje i gdje žene raspolažu svojim tijelima, glavama i životima u potpunosti. 

Pozivamo sve prijatelje i prijateljice, majke, očeve, braću i sestre, bake i djedove i sve ostale koji će zajedno s nama poslati jasnu poruku: Žene žele pravednije društvo za sve! da zajedno s nama šetaju ulicama našeg grada i zamisle kako bi izgledalo da živimo u uključivom društvu ravnopravnosti i slobode”, poručile su organizatorice.

m.sibenik.in

Facebook
E-mail