Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Što je ŠČ, tko je traktor, a tko mama? Profesor objasnio stihove pjesme Leta 3

(Foto: Wikipedia) Let 3

NAKON što je Let 3 s pjesmom Mama ŠČ! pobijedio na Dori, na društvenim mrežama raspravlja se o tekstu pjesme. Malo kome je jasno što u pjesmi predstavlja Majka, što traktor, a što je šč. Hrvoje Cvijanović, profesor s Fakulteta političkih znanosti, na Facebooku je objavio status u kojem je objasnio značenje pjesme.

“ŠČ ( ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj (‘Majci’) Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst. ‘Mama’ se stalno ponavlja u pjesmi: ‘Mama kupila traktora, Mama ljubila morona’ … ‘Mama’ kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora…

“Ukratko, Majka Rusija voli morona – Putina”

Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija, i iz koje se zlo također širi (slično godinama ‘kupuju’ koga god mogu… Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona – Putina – malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat. Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe.

Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo ‘Lenjin’, izjavili su da je Putin ‘primjer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka’. Tako govori band s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama…a za to je bolje otvoriti ‘Patnje mladog Werthera’,” objavio je Cvijanović.

Inače, Let 3 je prije nastupa na Dori za N1 rekao da su “ljudi možda dobro prepoznali da se u pjesmi radi o Putinu”.

“Želimo poslati poruku onima koji misle da je planet njihova igračka i upravljaju svima kao marionetama, a u ovom trenutku je Putin istaknuti maneken tog stila pa je došlo na red da mu posvetimo pjesmu”, rekao je Mrle.

Index Vijesti

Facebook
E-mail