Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

ŠTO HOĆE MARINO MICICH, DIREKTOR MUZEJSKOG ARHIVA RIJEKA U RIMU?

ŽESTOKI NEOIREDENTIST PREDSTAVLJA SE ANTIFAŠISTOM, A SA SURADNICIMA U ITALIJI OBJAVLJUJE KNJIGU U KOJOJ OPTUŽUJE TITA ZA POKOLJE

Archivio Museo storico di Fiume – Rim

U svezi mog kritičkog članka pod naslovom “La Voce del popolo iz Rijeke uzdiže neofašizam, a Ministarstvo kulture i medija Republike uopće ne reagira, što znači da ne čitaju novine” (25.05.2022.), neočekivano je 31. svibnja ove godine reagirao Marino Micich, direktor Archivo musei di Fiume. On je, naime, uputio kratki dopis Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u kome je, među ostalim, napisao da je “gospodin Armando Cergnul na portalu spomenute organizacije objavio članak o La Voce del popolo u kome su “molte notizie false sulla mi persona…” (mnoge informacije o mojoj osobi su lažne… – op. A. Č.). Signoru Micichu smeta da sam ga nazvao prognanikom, a on je sin od dalmatinskih prognanika iz Zadra i rođen je 1960. u Rimu. Nadalje je napisao da je državljanin Italije, što me uopće ne zanima. Ali je zanimljivo da nam je dokučio da je podrijetlom iz slavenske i albanske loze, te da cijeni Hrvatsku. Zbog čega nije spomenuo da je talijanizirani Hrvat…? Ipak, smogao je snage, tko zna po koji put u posljednjih trideset godina, napisavši da je Komunistička partija Jugoslavije odgovorna za ubojstva u kraškim jamama (sic). “La Societa di studi Fiumani (Društvo za riječke studije) nije se nikada osvećivalo Fiume/Rijeci (napisao je naziv grada na oba jezika – op. A. Č.) i Cergnul izlaže laži (…)”, piše Micich.

Ne može me uvrijediti neoiredentistički lažov i falsifikator

Zašto povjesničar Marino Micich u dopisu SABA-u o mojim “lažima”, a nije podastro nijedan dokaz, u dva navrata talijanizira moje prezime? Jer to su fašisti činili mom djedu i ocu te petorici njegovih braća, a i mene, prisilno su “krstili” u Cergnul. Dalje, Micich, jedan od rimskih neoiredentističkih prvaka, žali se da su mu roditelji protjerani iz Zadra, što je laž!! Dok su kamerati iz Italije zajedno s njemačkim nacistima ubili dvojicu mojih stričeva, a on i njegove kolege osuđuju se pisati da su Titovi partizani ratni zločinci!! Začuđujuće da od SABA Republike Hrvatske nije tražio da mu objavi odgovor ili ispravak na moj članak. Najodurnije je ipak što je napisao da je on antifašist… To je ujedno smiješno i žalosno da to zbori 61-godišnji Marino Micich.          

Nemam mnogo prostora da opišem Micichevu iredentističko-profašističku djelatnost u kojoj su pomogli poznati desničarski autori. Tko je zapravo u suštini Marino Micich, koji je jedno vrijeme obnašao dužnost direktora Archivia musei di Fiume-Societa di studi Fiumani? (stoga sam pogriješio da je sada samo direktor Muzejskog arhiva Rijeka u Rimu – op. A.Č.)

Tandem Amleto Ballarini (bio je predsjednik navedenih organizacija i urednik časopisa Fiume – op. A.Č.), Marino Micich i Augusto Sinagra u izdanju “Koine Nuove Edizione Rim, 2006., objavili su knjigu s naslovom “Le rivoluzione mancata. Terrore e cospirazione de Partito comunista in Italia dalle straggi del 1945 all’abiura di Tito del 1948” (Propala revolucija. Teror i zavjera Komunističke partije u Italiji od pokolja 1945. do Titova odbacivanja 1948.). Naslov je malo kompliciran, ali je vidljivo da radi se optužbi terora i zavjere Komunističke partije Italije i Titovim pokoljima. A trojka Ballarini, Micich i Sinagra bili su otprije poznati protivnici komunizma i antifašizma, pogotovo Sinagra čiji se rođak s ostalim fašistima borio protiv pripadnika NOP-a na području Karlovca. Osobno sam ga upoznao u Puli i pričao o tom slučaju, ali nije skrivao da je antikomunist. Tada je bio odvjetnik, a prije toga i vijećnik Žalbenog suda u Rimu. Bijaše glasni zagovornik neofašizma i osvećivao se kroz izjave i pisanje knjige protiv komunističkih lidera Togliattija i Tita. Bio sam nazočan jednom profašističkom skupu u Trstu i ponovno razgovarao sa Sinagrom, ovoga puta da će na su u Rimu zastupati istarske izbjeglice kojima su navodno ubili rođake Titovi partizani. 

Neprijatelj Hrvatske Amleto Ballarini dobitnik nagrade Grada Rijeke

Gianfranco Miksa, novinar La Voce del popolo 16. lipnja 2008. objavio je opširan članak “Ballarini:’Vratiti kući našu kulturu”, koji je prenio portal neoiredentističke Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia (Nacionalni savez Julijanske krajine i Dalmacije) u Rimu, nahvalivši projekte rimskih neoiredentista Amleta Ballarinija i Marina Micicha. Objavljeno je o zločinima koji su partizani počinili u Rijeci i okolici od 1939. do 1947. godine u kome je bezbroj falsifikata o čemu su svojevremeno govorili članovi SUBNOR-a Rijeke. Ballarini, koji je tada obnašao dužnost predsjednika neoiredentističkog Riječki studiji u Rimu, glasno je dao do znanja: VRATITE KUĆI NAŠU KULTURU (pod. A. Č.). Kući je značilo u hrvatsku Rijeku, a novinar Miksa je sve objavio (i još mnogo drugih nepodobnosti) i to bez jedne jedine kritike!! Ta i druge neoiredentističke udruge izbjeglica iz Istre, Rijeke i Dalmacije u više od sto objavljenih knjiga koje su izdali uz potporu talijanske vlade, nisu objavili o zločinima koje je talijanska fašistička vojska počinila na području bivše Jugoslavije, a najviše u Hrvatskoj! 

15. lipnja 2013. Dorotea Pešić  Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća Rijeke, Marko Filipović, dogradonačelnik Rijeke (sada je gradonačelnik) i Miroslav Matešić, dogradonačelnik, u suradnji sa Zajednicom Talijana i Talijanskom unijom, organizirali su tradicijski prijem za izbjeglice iz Italije. Od predstavnika izbjeglica bili su nazočni Guido Brazzaduro, predsjednik neoiredentističke udruge Libero Comune di Fiume in Esilio (Slobodna općina Rijeka u egzilu), Laura Calci, dopredsjednica i Mario Stalzer, tajnik. Bili su nazočni stari novi gosti Ballarini i Micich… Kako to da nitko u Rijeci, Puli, Zadru i drugim hrvatskim gradovima na Jadranu do danas nije postavio pitanje dokle ćemo dopustiti da nas više o trideset (30) godina zajebavaju tipovi iz udruga takozvanih esula? Oni imaju slobodne općine (sic), a mi, tako ispada, zabranjene općine! Ti talijanaši doista nas prave budalama i ne znam do kada će se to tolerirati!?

Dolazim do nesvakidašnjeg podatka glede tog Ballarinija i to iz članka na portalu rijekadanas.com, čiji je glavni urednik Livio Dafranza (vjerojatno riječki Talijan),  11. lipnja 2016. koji je objavio  pod naslovom “Amleto Ballarini – prvi esul s nagradom Grada Rijeke”. Bio sam uvelike zbunjen i razočaran jer još jednom se pokazalo da je Rijeka – kratko vrijeme početkom 70-ih radio sam kao novinar – već odavno više nije  “crveni grad”! Ona je, nažalost, postala i ostala “crni grad”! To ne mogu obraniti dugogodišnji gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je najviše organizirao prijeme riječkih izbjeglica, dugogodišnji župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i sadašnji gradonačelnik Marko Filipović!!

Blamaža “crvene Rijeke” i uzdizanje neprijatelja

To što je Dafranza u naslovu objavio esul (nije esul nego profugo – izbjeglica) je najblaže greška. Blamaža Grada Rijeke očituje se u zgradi Grada Rijeke… Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku da se Amletu Ballariniju dodjeljuje zlatna plaketa Grada Rijeke. Sramotno i nedopustivo da veliki talijanski neoiredentist dobije takovu nagradu! Još veća sramota je za predlagače nagrade. Citiram: Srednja talijanska škola u Rijeci, Muzej Grada Rijeke, Vijeće talijanske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Vijeće talijanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije za “DUGOGODIŠNJE NAPORE U PROMICANJU DIJALOGA I UGLEDA GRADA RIJEKE!!!!”(pod. A.Č.). To se zove blamaža “crvene Rijeke” i uzdizanje neprijatelja Hrvatske!

Nema smisla filozofirati o negativnim osobama u Rijeci, jer je činjenica da svi koji su na vlasti, kada su posrijedi udruge tzv. izbjeglica, donose abnormalne prijedloge i odluke, da pametan čovjek ne može vjerovati. Dakle, Amleto Ballarini nije zaslužio nagradu Grada Rijeke zbog suludog ponašanja na svečanosti povodom fešte sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke. Tom je prigodom, rođeni Riječanin, rekao: “RIJEKA JE TALIJANSKI GRAD PREMA OSNIVANJU U KOME JE STOLJEĆIMA PREVLADAO TALIJANSKI NAROD. TRENUTNO TALIJANI NISU VEĆINSKI NAROD, ALI TALIJANSKA KULTURA U RIJECI UVIJEK POSTOJI I NEOPHODNA JE ZA KULTURNI IDENTITET OVIH KOJI U NJOJ JOŠ ŽIVE ZBOG TOGA ITALIJA NIKAKO NE SMIJE ODUSTATI OD RIJEKE I ISTRE, POGOTOVO NE U OVOM PRESUDNOM TRENUTKU. KRAJEVI KOJI SU BILI SILOM OTETI MORAJU SE VRATITI MAJCI ZEMLJI.” (pod. A.Č.). Jer je to normalno? Nije!

Čitatelji će se najvjerojatnije pitati je li moguće da je taj zloćudni Ballarini te 1991., kad je Hrvatska krvarila od srbočetničke JNA i paravojnih postrojbi, nije uhićen i sudski gonjen te protjeran iz Rijeke u koju više ne može dolaziti najmanje 10 godina! Jer, da ja ili drugi građanin RH kojim slučajem u Trstu ili Rimu vikne da je Mussolinijeva vojska u Drugom svjetskom ratu pobila više od milijun ljudi (to je povijesna istina) na licu mjesta bi nas ustrijelili ili mučili i tukli do smrti.

Došlo je krajnje vrijeme da Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Republike Hrvatske krene u Rijeku i da upita Marka Filpovića i Zlatka Komadinu, hoće li promijeniti stav prema neoiredentistima iz Italije…

Armando Černjul

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave