Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Šešelja

(Foto: Wikipedia) Vojislav Šešelj

EPARHIJA novogračaničko-srednjezapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija osuđenom ratnom zločincu i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, priopćeno je danas iz te stranke, a prenosi N1.

Šešelju je u ime vladike Longina orden dodijelio vladika bački Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, tom prilikom poručio da mu je “pripao dio časti i ugodna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božjeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo suvremenika, Svetoga brata Mardarija”.

Šešelj: Čast mi je, nisam dostojan

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on “kao nedostojan” primi ovo visoko crkveno odlikovanje, stoji u priopćenju SRS-a.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe “podijeljene, zavađene na krv i nož”.

“Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovno ujedini, i imao sam prilično uspjeha. Prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo Srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne”, rekao je Šešelj.

Orden osuđeniku za ratne zločine nad Hrvatima

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog suda iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

>> Porfirije je bio simpatičan Zagrepčanima, ali to ne znači da SPC nije zlo

Index Vijesti

Facebook
E-mail