Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Spomenik u šumi Divjača

Spomenik Prvom zagrebačkom partizanskom odredu “Silvestar Pelcl” (Foto: Gordana Novački)

“Udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrava – Sesvete” je 15.07.2022. godine u šumi Divjača u Sesvetama povodom 81. godine osnutka Prvog zagrebačkog partizanskog odreda “Silvestar Pelcl”, odala počast borcima toga odreda koji su većinom strijeljani u Dotršćini.

Kod spomenika je govorila potpredsjednica UABA-e Dubrava – Sesvete, Ankica Ležaić, istaknuvši da je ovo mjesto od povijesnog značaja jer je upravo ovdje osnovan Prvi zagrebački partizanski odred “Silvestar Pelcl”. Odred je brojio 20 boraca, a za komandanta je izabran Silvije Pelcl.  Spomenik se nalazi na mjestu ratne zemunice koja je odredu služila kao sklonište i sjedište glavnog štaba, a podignut je 15.07.1971. godine u čast 30. godišnjice osnivanja zaslugom tadašnjeg predsjednika Općine, Marijana Kosa.

(Foto: Gordana Novački)

Spomenik je bio zanemaren i za njega je rijetko tko znao. Pronađen je u kolovozu 2019. godine, zapušten. Ploča sa spomenika je otuđena 90-tih godina, a okoliš totalno uništen. UABA Dubrava- Sesvete čini sve da se spomenik očisti i da se postavi nova ploča sa izvornim natpisom.

Uz pomoć Muzeja Prigorje došli smo do natpisa na ploči , koji glasi:

U OVOJ ŠUMI

BORAVIO JE OD LIPNJA DO KOLOVOZA  

1941.GOD.

PRVI ZAGREBAČKI PARTIZANSKI ODRED

” SILVESTAR PELCL”

Spomenik je uz pomoć Gradskog ureda za izgradnju i ljevaonice ALU, obnovljen 12.12.2019. godine da bi već 15.01.2020. godine ploča bila ponovo ukradena. Međutim,  07.03.2022. godine najednom se pojavila ukradena ploča. Vidno oštećena, naslonjena na spomenik, zahtijevala je čišćenje i uređenje. Tada smo krenuli u akciju ponovnog postavljanja ploče koja bi bila sigurnija od vandalizma. Vandali su nam veliki problem; ne samo da redovito otuđuju ploču nego i iznova uništavaju crtajući znakovlje ustaških simbola na nju. Osim toga, redovito kradu i cvijeće nakon komemoracija.

Akcija obnove spomenika je, uz sudjelovanje četvorice članova  UABA Dubrava- Sesvete, trajala 5 dana uz izuzetne fizičke napore, jer se zbog nepristupačnog terena ploča i sav potreban alat i pribor za čišćenje te uređenje okoliša spomenika trebao donijeti i odraditi rukama bez pomoći radnih strojeva.

Izbetoniran je novi postament na koji je postavljena ploča. Kao završni dio posađeni su ukrasni grmovi. 

(Foto: Gordana Novački)

Cilj nam je očuvanje povijesnog spomenika i dodatno uređenje okoliša kako bismo ga vratili u prvobitno stanje. Pokrećemo inicijativu kako bismo pošodrali prilaz do spomenika, duž staze i oko spomenika postavili klupe, kao i postolja za zastave. Također namjeravamo postaviti nadzorne kamere kako bi se spriječili daljnji pokušaji vandalizma.

UABA Dubrava – Sesvete, Ankica Ležaić

Zagreb, 17.07.2022.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave