Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Spomen na istarske i primorske antifašiste: Na Učki održana komemoracija za slavnu brigadu

(Foto: M. Levak) Komemoracija na Učki

UČKA – U sjećanje na borce koji su se 1. travnja 1944. na Učki pridružili antifašističkim jedinicama kod Ininog je odmarališta na Učki održana komemorativna manifestacija.

U povodu 79. obljetnice preformiranja Prve istarske brigade »Vladimir Gortan« na Prvoj oblasnoj konferenciji USAOH-a za Istru, na istom su se mjestu okupili bivši omladinci, članovi antifašističkih udruga s područja Istre, Primorja i Slovenije te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti.

Prisutni su komemorirali 1. Istarsku brigadu koja se u ime istaknutog istarskog rodoljuba i antifašista u Drugom svjetskom ratu borila protiv njemačkih okupatorskih snaga. Nakon preformiranja, brigada »Vladimir Gortan« sastojala se od tri bataljuna te ukupno gotovo 700 boraca, a nakon pripojenja 43. Istarskoj diviziji borila se na područjima Istre, Gorskog kotara, Like, Korduna i slovenskog Primorja, sve do konačne pobjede nad fašizmom i nacizmom. Također, okupljeni su se prisjetili prvog Omladinskog marša na Učku 1955. godine kojim je tadašnja mladež obilježila partizanska grupiranja na planinskim obroncima.

U čast stradalih i poginulih antifašista održana je minuta šutnje, dok su kod spomen-ploče vijence položili Bruno Starčić iz UABA-e Opatija, Branko Oplanić, Edo Jerman i Romano Božac iz SUA IŽ-a, predstavnici SABA-e RH Franjo Habulin i Dinko Tamarut, predstavnici Primorsko-goranske i Istarske županije, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i drugi.

U sklopu prigodnog programa u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije nastupili su zbor Praksa iz Pule te Đino Bučić iz Labina na istarskom mihu.

(novilist.hr/Filip Brnelić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave