Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Spasiti spomen-ploču

Sjeničarci porijeklom s Korduna, iz sva tri Sjeničaka, Lasinjskog, Donjeg i Gornjeg, pokrenuli su novu inicijativu za spašavanje spomen ploče narodnom heroju Hasanu Kikiću, revolucionaru, književniku i učitelju u Gornjem Sjeničaku

Zgrada bivše osnovne škole Hasan Kikić u Gornjem Sjeničaku

Sjeničarci porijeklom s Korduna, iz sva tri Sjeničaka, Lasinjskog, Donjeg i Gornjeg, ovih su dana pokrenuli novu inicijativu. Radi se o spašavanju spomen ploče narodnom heroju Hasanu Kikiću (1905-1942) i njenom premještanju na sigurno mjesto. Kikić je bio književnik, revolucionar, narodni heroj i učitelj u Gornjem Sjeničaku četiri godine, od 1932. do 1936. godine. Poznavaoci njegovog književnog djela kažu da su upravo te četiri godine bile najplodnije u njegovom književnom radu.

O Kikićevom boravku u Gornjem Sjeničaku svjedoči spomen-ploča koja je 1966. godine bila postavljena na mjesnoj osnovnoj školi koja je tada i dobila njegovo ime. Zgrada škole ili bolje rečeno, ono što je od nje ostalo, tu je i danas, međutim 1995. godine škola nije u funkciji i napuštena je. Neodržavanje i požar koji se u međuvremenu desio, učinili su da se zgrada sama od sebe, zid po zid, urušava. Zid na kojem se nalazi spomen ploča još uvijek odolijeva, ali po svoj prilici neće zadugo. To je bio glavni motiv da Sjeničarci pokušaju spasiti spomen ploču te sjećanje na narodnog heroja i učitelja.

Inicijatori imaju dva prijedloga: da spomen ploča bude premještena na fasadu kod ulaza u Društveni dom, na nekadašnji Spomen dom 13. proleterske brigade Rade Končar. Sjeničak administrativno spada u sastav Grada Karlovca pa je za to je potrebna dozvola sadašnjeg vlasnika Doma – gradskih vlasti. Drugi je prijedlog da bude postavljena uz spomenik 13. proleterskoj brigadi.

(Novosti/M. Cimeša)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave