Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Slavonski Brod više nema Ulicu Mile Budaka

(Foto: Google Street View)

ULICA doktora Mile Budaka u Slavonskom Brodu zvat će se u jednom dijelu Ulica 108. brigade, a u drugom Ulica generala Petra Stipetića. Za to je danas glasalo 13 gradskih vijećnika Slavonskog Broda, dok je preostalih osam iz redova HDZ-a i HSP bilo suzdržano.

Vijećnicima se obratio predsjednik gradskog Vijeća Stribor Valenta (nezavisni).

Valenta: Tko ne zna zašto se ulica ne treba zvati kao do sada, nije vrijedan biti vijećnik

“Prije nego što dam riječ gradonačelniku, i ja ću dati svoj doprinos ovoj raspravi. Dakle, mene žalosti što smo u ovim kratkim raspravama čuli samo prijedloge ‘zašto da se neka ulica zove’… Ja mislim da je ova odluka i njena veličina u tome ‘zašto da se neka ulica ne zove’.

U civilizacijskim tekovinama 21. stoljeća ne spomenuti to, nego ići vagati kako da se zove i koji je trenutak, mislim da je bespredmetno. Jako je dobro da je ovo uopće došlo na dnevni red, a svatko onaj tko ne zna zašto se ne treba zvati ovako kao do sada, mislim da nije vrijedan vijećničke dužnosti”, rekao je Valenta.

Gradonačelnik Mirko Duspara ovako je komentirao promjenu.

Duspara: Promjena naziva ulice neće nikoga zakinuti

“Mislim kako bi već jednom trebalo spustiti tenzije jer ova promjena naziva ulice nikoga neće u ničemu zakinuti, neće se popraviti gospodarstvo, ali promjenom će se možda popraviti neke druge stvari.

Ovu odluku ne donosi gradonačelnik, nego gradski vijećnici. Zašto to nije doneseno ranije, ne znam. Imali ste neki dan tiskovnu gdje su vinovnici promjena ulica u neko vrijeme, dok smo mi ostali bili na ratištu, donijeli takvu odluku. Bilo bi dobro njih pitati zašto su tako odlučili”, kazao je Duspara.

Tko je bio Mile Budak?

Mile Budak bio je hrvatski političar, odvjetnik, ministar u vladi NDH i jedan od ideologa ustaškog pokreta. Poslije pada režima NDH 1945. u novoosnovanoj Jugoslaviji na vojnom sudu bio je osuđen na smrt vješanjem i pogubljen. Proglašen je ratnim zločincem.

Hina

Facebook
E-mail