Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sjećanje na otetu djecu

Današnji antifašizam znači borbu za solidarno društvo, da svako dijete ima uvjete za život, rekla je saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin

(Foto: M. Cimeša) Rade Kosanović i Mirko Miladinović polažu vijence u ime antifašista Karlovačke županije

Na mjesnom groblju u Jastrebarskom, u subotu 26. avgusta, okupilo se pedesetak antifašista koji su obilježili 81. godišnjicu oslobođenja djece iz tamošnjeg ustaškog logora. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće za stradalu djecu, njih gotovo hiljadu za trajanja logora.

Među sudionicima komemoracije bili su saborska zastupnica Možemo! Urša Raukar Gamulin u ime zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, tajnik židovske općine Zagreb Zoran Ferber, Miloš Osman u ime Vijeća srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije i drugi. Skup su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te antifašisti Grada Zagreba i Zagrebačke županije. O oslobođenju djece opširnije je govorio Marin Korman (1993.), voditelj arhiva SABA RH i potpredsjednik Udruženja antifašista Braća Ribar iz zagrebačkog Črnomerca.

Podsjetio je da su djecu ustaše odvojili od roditelja nakon ustaško-njemačkih ofenziva na Kozaru te na Kordun i Baniju, tokom 1942. godine. O detaljima same akcije i ovog je puta govorio Mile Knežević iz zagrebačke sekcije Osme kordunaške udarne divizije. U najkraćem, borci Četvrte kordunaške udarne brigade pod vodstvom narodnog heroja Nikole Vidovića, iznenadili su neprijatelja i oslobodili djecu iz logora. Sa sobom su poveli snažnije, dok su ostale morali ostaviti u Jaski i mnogi su dodijeljeni brojnim porodicama na skrb. Neka djeca su otpremljena za Zagreb, a uz zalaganje Dijane Budisavljević mnoga od te nevine djece su ipak preživjela.

– Posljednjih trideset godina smo svjedoci povijesnog revizionizma i negacionizma koji lažima, poluistinama, prešućivanjem i izvrtanjem nastoji od fašista učiniti antifašiste, od zločinaca humanitarce, a od antifašista zločince. Tako je na red došao i ovaj dječji logor čijoj se negaciji, nažalost, priključio sam vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj. Ustaški režim je bio zločinački i marionetski, nastojao je istrijebiti Srbe, Židove, Rome i Sinte, kao i sve one koji bi se tome usprotivili. Jedini otpor vodila je KPJ, provodeći i socijalnu revoluciju uz sudjelovanje Hrvata, Srba i svih drugih naroda, a pod vodstvom Josipa Broza -kazao je Korman.

– Moramo čuvati sjećanje na nevine žrtve ustaškog režima, tzv. endehazije, najveće sramote u hrvatskoj povijesti. Moramo čuvati povijesnu istinu i da se te žrtve nikada ne zaborave zato da se ne bi ponovile. Današnji antifašizam znači borbu za solidarno društvo, da svako dijete ima uvjete za život, borbu protiv siromaštva, borbu za jednakost, borbu za dostojne uvjete rada, borbu protiv nasilja nad ženama – rekla je Raukar Gamulin.

– Kordunaši su i tada i uvijek bili hrabri, a imali su u sebi i ludosti, jer su umjesto oko Jaske, na Žumberak prošli baš kroz mjesto i oslobodili djecu – kazao je predsjednik Zajednice udruženja antifašista i boraca Karlovačke županije Rade Kosanović. Kordunaši su bili za zajedništvo i s drugima se zajedno borili protiv neprijatelja, dodao je.

– Zločini fašista se uopće ne spominju. Vlasti odlaze i polažu vijence kod ratnih zločinaca i navodnim žrtvama komunizma kao prije par dana. A, ostale žrtve? Mladima moramo prenijeti gdje je bila istina i pravda. Moramo se u tome truditi, ali je to postalo vrlo teško, da ne kažem nemoguće. Za ovu vlast antifašizam ne postoji, džaba Ustav i ono šta tamo piše kad je praksa sasvim suprotna – rezignirano je zaključio.

(Novosti/M. Cimeša)

Facebook
E-mail