Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sjećanje na heroja

Antifašisti s ludbreškog i varaždinskog područja obilježili su 78. godišnjicu pogibije partizanskog borca i narodnog heroja Antuna Blažića Šimuna, obišavši njegov grob u Ludbregu i spomen-ploču u rodnom mu selu Globočecu

Zaslugom antifašističkih udruga Varaždinske županije predvođenih mladim i aktivnim profesorom Milivojem Dretarom, značajni antifašistički jubileji i ličnosti nisu zaboravljeni u Podravini i Zagorju. Dokaz tome je i nedavno obilježavanje pogibije partizanskog borca i narodnog heroja Antuna Blažića Šimuna. Njemu u čast, antifašisti s ludbreškog i varaždinskog područja obišli su njegov grob u Ludbregu i rodno mjesto Globočec te položili vijence i zapalili lampione.

– Paljenjem lampaša na grobu Antuna Blažića Šimuna na gradskom groblju u Ludbregu i kod spomen-ploče u rodnom selu Globočecu, skromno je obilježena 78. godišnjica smrti narodnog heroja. Šimun je smrtno ranjen u napadu na ustaše u selu Bikovec kod Maruševca u noći 13. rujna 1943. Osamnaest godina kasnije, posthumno je odlikovan ordenom narodnog heroja od predsjednika Josipa Broza Tita – istaknuo je Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije.

(Novosti / Z.Vitanović)

Facebook
E-mail