Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Šimpraga: Hrvatska ima priliku unaprijediti odnos prema Holokaustu

(Foto: Hina)

POTPREDSJEDNICA vlade Anja Šimpraga danas je u Jadovnom kod Gospića u sklopu Dana sjećanja na žrtve ustaškog režima u tom logoru rekla da Hrvatska iduće godine predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust te da ima priliku unaprijediti svoj odnos prema Holokaustu.

“Hrvatska iduće godine predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust te ima priliku unaprijediti svoj odnos prema Holokaustu, genocidu Drugog svjetskog rata, valorizirati svoj odnos prema stradanju, žrtvama fašizma”, rekla je Šimpraga. Poručila je da je zadatak svih da razgovaraju i odgovore na pitanje kako primjereno sankcionirati govor mržnje te pokliče i isticanje znamenja zločinačkog režima NDH.

U govoru na komemoraciji izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić pozvao je sve da se sjećaju žrtava, ali da se pritom ne sije mržnja, da se sudi zločinima poput ovoga u Jadovnom, ali da se pritom ne sudi i budućim pokoljenjima kako bi se oslobodili tereta krivnje oni koji nisu krivi, no ne na način da se rehabilitiraju ustaše i NDH.

“Posvetiti se ekshumaciji i identifikaciji svih nestalih u ratu 90-ih”

Matić je pozvao da se posvetimo i ekshumaciji i identifikaciji svih nestalih u ratu 90-ih. “To će biti veliki doprinos, ne samo boljim odnosima Hrvata i Srba u Hrvatskoj već i odnosima Srbije i Hrvatske, a u toj nam misiji trebaju iskreni poticaji, a ne spoticaji, pogotovo oni koje proizvodi politika zaborava, negiranja i zlouporabe.”

Na borbu protiv manipulacije prošlošću pozvao je u ime SNV-a saborski zastupnik Boris Milošević, koji je kompleks ustaškog koncentracijskog sustava Gospić-Jadovno-Pag nazvao “strašnim mjestom zločina koje ni prije ni danas nije dobilo pažnju kakvu zaslužuje”. Naglasio je da je “danas nužno da se ne dopusti da u društvu ozbiljan prostor zauzmu ksenofobičnost, netolerancija, radikalizam i ekstremizam.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin je ubijanje tisuće ljudi u logoru Jadovno nazvao monstruoznim zločinom genocidnog ustaškog režima. Ustvrdio je da je unatrag 30 godina revidirana povijest istisnula istinu o NOB-u, tako da današnje generacije stasaju u neznanju tko je stajao na kojoj strani, tko je bio na pravoj strani, a tko je, kao na ovom mjestu, u 55 dana likvidirao oko 40.000 ljudi, uglavnom Srba, Židova i Roma, i to samo zato što su bili drugi i drugačiji.

“Mladi moraju znati našu povijest”

“Mladi moraju znati našu povijest, uzroke i posljedice II. svjetskog rata, a ogromna odgovornost za to je na aktualnoj vlasti”, ustvrdio je Habulin.  

Kako je rekao koordinator židovskih općina RH Ognjen Kraus, Koordinacija pokušava unatrag dvije godine ujediniti predstavnike žrtava rasnih zakona tzv. NDH. Ali, istaknuo je, osjeća se kao Don Quijote kad vidi da se ne uspijeva doći do zakona kojima bi se zabranilo ustaško znakovlje, već se u društvu izjednačavaju ustaše i partizani, a i dalje postoje ulice koje nose imena zločinaca poput Jure Francetića i Mile Budaka.

Kraus je također postavio i pitanje “dokle će vladajući izbjegavati dolaziti na ovakve komemoracije, odnosno na njih slati one izaslanike koji su i sami predstavnici naroda žrtava”.

Episkop gornjokarlovački Gerasim i glavni rabin Luciano Prelević održali su vjerske obrede parastos i kadiš kod Šaranove jame, u kojoj i danas leže kosti pobijenih Srba, Židova, Roma i Hrvata.

Hina

Facebook
E-mail