Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Selo kojeg nema

Kako bi sačuvali uspomenu na selo Ivanci, koje su Nemci i ustaše spalili 30. novembra 1943. godine, potomci Ivančana izdali su monografiju “Ivanci-selo kojeg više nema”, autora Slavka Kosanovića

(Foto: portalnovosti.com) Govornici na promociji

Tokom Drugog svjetskog rata, nedaleko od Tovarnika i Ilače postojalo je selo Ivanci koje je potpuno spaljeno i uništeno, a preživelo stanovništvo nikada se više nije vratilo. O nekadašnjem životu na tom području svedoči još jedino oskrnavljena grobnica.

Kako bi sačuvali uspomenu na svoje selo, potomci Ivančana odlučili su izdati monografiju “Ivanci-selo kojeg više nema”, autora Slavka Kosanovića, koji je u vreme nestanka sela imao samo četiri godine. U prostorijama pododbora SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, održano je predstavljanje monografije.

– Stradali su naši preci, očevi, djedovi, rodbina, prijatelji i sjećanje na te ljude je veliko zadovoljstvo za sve Ivančane koji su još živi – rekao je Kosanović. On je još 80-tih godina prošlog veka počeo s prikupljanjem svedočenja o Ivancima, selu koje su posle Prvog svetskog rata naseljavali solunski dobrovoljci poreklom iz Like i sa Korduna. Prvo su dolazili kao fizički radnici na ekonomiju kod grofa Elca. Po povratku kralj Petar im je darovao po sedam hektara zemlje, zidali su kuće, a kasnije im se pridruživala i rodbina.

Početkom Drugog svetskog rata Ivanci su imali stotinjak kuća i više od 400 stanovnika. Mlađi meštani priključili su se NOB-u, a oni koji su ostali u selu aktivno su pomagali Narodnooslobodilački pokret.

Zbog toga su u znak odmazde, 30. novembra 1943. godine Nemci i ustaše spalili celo selo, a meštane pobili. Oni koji su uspeli pobeći od ruke krvnika posle rata nisu imali gde da se vrate. Poginulim Ivančanima 1956. godine podignut je spomenik koji je 1991. godine porušen. Od tog je spomenika ostao samo betonski kostur grobnice, bez mramorne ploče, na kojoj su bila ispisana imena žrtava.

– Cilj nam je da obnovimo spomenik na spomen grobnici gde su sahranjene 73 žrtve, da postavimo spomen obilježje, i napišemo imena strijeljanih, ali i imena poginulih tokom Drugog svetskog rata, a za čije se grobove uopće ne zna gdje su, jer su izginuli po Bosni i Crnoj Gori – kaže Kosanović.

(Novosti/Zoran Popović)

Facebook
E-mail