Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Selak i Thompsona bacio u sjenu: Oglasio se o spotu o kojem bruji Hrvatska

(Foto: Wikipedia) Brigadir Ivan Selak (prvi slijeva). Do njega stoje: Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić

Dražen Žanko, Mate Bulić i Marko Perković Thompson samo su neki od sudionika vrlo uspješnog projekta “Zemlja heroja” koji je po ideji glazbenika Marija Ruchnera nastao u spomen i zahvalu svima koji su pridonijeli stvaranju samostalne Republike Hrvatske.

U spotu heroj do heroja

Samu zamisao o snimanju istoimene pjesme i spota, Ruchner je “kuhao” oko desetak godina, no sudeći po reakcijama javnosti i broju pogleda – čekanje se isplatilo.

Osim samim izvođačima, dobar dio spota posvećen je hrvatskim herojima koji su i sami sudjelovali u realizaciji spota “Zemlja heroja”. Od tenkista, preko sinjskih diverzanata i pripadnika Crnih mambi, pa sve do ratnog pilota Ivana Selaka.

Nakon objave spota, legendarni Selak emotivnom je objavom objasnio što za njega znači ova pjesma:

Selak: ‘Hrabrost je biti uplašen i ipak osedlati konja’

“Ove meni prekrasne riječi kao i sama pjesma posveta su svim herojima Hrvatske u vremenima rata. Posveta ljudima koji nisu mrzili ono što je ispred njih nego voljeli ono što je iza. Posveta onima koji nisu pitali koliko neprijatelja ima nego gdje se nalaze. Posveta onima koji su radije umrli stojeći na nogama nego živjeti život na koljenima. Posveta ljudima koji su svoju snagu crpili iz ljubavi onih koji su ih voljeli, a svoju hrabrost crpili su iz ljubavi prema onima koje su oni voljeli.

Posveta ljudima koji su bili svjesni da tajna slobode leži u hrabrosti. Hrabrosti koja nije odsustvo straha nego sposobnost pobjede, sposobnost trijumfa nad njim, kako netko reče ‘Hrabrost je biti uplašen i ipak osedlati konja’. Ova pjesma u ove dane kada odajemo počast i poštovanje onima koji više s nama nisu je posveta ljudima koji su učinili ono najvažnije u životu, oni su se usudili”, napisao je najpoznatiji hrvatski pilot.

Potom je dodao kako njemu ne trebaju ovi dani za prisjećanje:

Piknuo “heroje nakon rata” koji unose razdor

“U mojim mislima su svih 365 dana u godini jer sam svjestan da su i za moj dom i moju slobodu pali. I neka im je vječna hvala. A na nama živima je da čuvamo sjećanje na njih, jer dok ono traje i oni su živi. Čuvajmo uspomenu na one koji su znali značenje rečenice iz biblije bez obzira bili vjernici ili ne: ‘Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.’ I ne dozvolite da nam ‘heroji nakon rata’ unose razdor, jer bili smo kao jedan, jer naši su heroji umrli za to, jer smo zbog toga i pobjedili. I da skratim priču uz riječi nekog mudrog čovjeka ili naroda, a odgovara današnjim ružnim vremenima: ‘Neka mi bog podari dobar mač i nijedan razlog da ga upotrijebim’”, zaključio je Selak uz zahvalu i sreću što je prilikom snimanja imao privilegij upoznati istinske heroje Domovinskog rata.

Video pogledajte na sljedećoj poveznici: https://www.dnevno.hr/domovina/selak-i-thompsona-bacio-u-sjenu-oglasio-se-o-spotu-o-kojem-bruji-hrvatska-2256592/

(dnevno.hr/S.V.)

Facebook
E-mail