Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

SDP pozvao vladu da se ogradi od izjave izaslanika o 10. travnja 1941.

SOCIJALDEMOKRATSKA partija Hrvatske (SDP) osudila je danas izjavu izaslanika ministra branitelja brigadira Matka Raosa na skupu HOS-ovaca u Splitu kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.” te je pozvala vladu da se od te izjave ogradi.

Raos je ranije u nedjelju prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu izjavio: “Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske.”

Desetog travnja 1941. proglašena je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska.

SDP-ova osuda

SDP osuđuje današnji skup u Splitu i izjave koje je dao izaslanik ministra branitelja, brigadir Matko Raos, u kojima navodi kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine”, stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik SDP-a Hrvatske Ranko Ostojić.

“Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni”, poručio je Ostojić.

“Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa”, navodi se u priopćenju.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave